Sűrű fahéjas-vaníliás madártej, gyönyörű habgaluskákkal - Mutatjuk, mi a titka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Karácsonykor kötelező valamilyen desszertnek az asztalon lennie. De mi van akkor, ha a család már karácsony másnapjára felfalta a bejglit, hókiflit, linzert? Mit tegyünk az ünnepi asztalra, ami gyorsan elkészül és finom is? Ez a fahéjas madártej a tökéletes választás.
Imádom a madártejet, de fahéjas verziót ezelőtt még sosem készítettem belőle. Úgy gondoltam azonban, ideje kikísérletezni az ünnepekre a tökéletes, villámgyors desszertet, úgyhogy egy kis fahéjat belecsempészve elkészítettem az eddigi kedvenc madártejemet.
Tényleg hihetetlenül hamar elkészül, ugyanis a habot nem a tejben, hanem a mikróban főzöm ki. A tejben főtt galuskának az a hátránya, hogy csak akkor szép, amikor tálaljuk, utána sajnos összeesik. Ha mikróban készítjük a habot, akkor még másnap is tökéletes, fényes galuskáink lesznek.
Fontos még, hogy ahány tojást használunk, annyi evőkanál cukorra van szükségünk, ha emelni szeretnénk a mennyiséget, akkor erre kell odafigyelnünk. Én mindig teszek a tojásfehérjébe is egy kis cukrot, jól áll a habnak, ha édeskés picit, de ez ízlés kérdése.
A tejet semmiképpen ne hagyjuk a gáztűzhelyen, igen gyorsan lekap, illetve kifut. A másik dolog, amire különösen fontos figyelni, hogy a tojássárgáját nagyon óvatosan kell a meleg tejhez önteni, különben tojásrántottánk lesz a madártej helyett. Ezért érdemes a forró tejből egy-két kanállal a tojássárgájához tenni, először azt kikeverni és úgy önteni a tejbe - folyamatos kevergetés mellett. Ne számítsunk arra, hogy a főzés végén egy pudingállagú krémet kapunk, de a tejhez képest egy jóval sűrűbb eredményt kell elérnünk.
Fahéjas-vaníliás madártej
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 liter tej
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (bourbon)
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
2. Válasszuk szét a tojásokat. A 4 tojássárgáját keverjük ki a 4 evőkanál cukorral, a fehérjét verjük fel habbá tetszőleges mennyiségű cukorral.
3. Ha már felforrt a tej, vegyük kicsit le a tűzről. A cukros-tojássárgájába öntsünk egy picit a meleg tejből, keverjük ki, így nem lesz rántottánk. A kikevert tojássárgáját fokozatosan, állandó keverés mellett öntsük bele a tejbe. Alacsony lángon tegyük vissza főni, főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
4. A fehérjéből halmozzunk 1 evőkanálnyi adagokat egy tányérra, hagyjunk köztük helyet, mert meg fognak duzzadni, majd tegyük őket 1 percre a mikróba. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a fehérjénk.
5. Kihűtve, a habbal a tetején tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors