Különleges málnatorta fehér csokoládéval és puha piskótával – Isteni tavaszi desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Picit időigényesebb és összetettebb receptről van szó, de minden egyes ráfordított másodperc megéri a végeredményért.
Először is szögezzük le, hogy ez a torta minden, csak nem diétás, rengeteg vaj és cukor kerül bele. Ezen nem érdemes és nem is szabad megbotránkozni, hiszen éppen ettől lesz annyira finom és látványos a végeredmény. Magában a tésztában is sok-sok vaj és fehér csokoládé van, de az még mindig semmi a krémhez képest.
A puha tésztát ugyanis kétféle krémmel kell rétegezni: először egy vékony réteg málnás töltelék, szinte dzsem kerül rá, ezt nagyon egyszerűen és viszonylag gyorsan össze lehet dobni.
A másik krém sem időigényesebb, viszont ott nem lehet spórolni az alapanyagokon: nagyon sok vaj, nagyon sok csokoládé és rengeteg cukor kell hozzá. Tudom, hogy hatalmas mennyiségekről beszélünk, de nem véletlenül van szükség ennyire - nem csak a tésztalapok közé tesszük ugyanis a krémet, a tortát is azzal fogjuk beborítani kívülről. A porcukorral lehet kísérletezni, ha állagra jó a krém, akkor nem feltétlenül van szükség hozzá ennyire.
Fehér csokis málnatorta
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 110 gramm fehér csokoládé
- 280 gramm liszt
- 2.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 170 gramm vaj
- 300 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 320 milliliter tej
Málnás töltelék:
- 340 gramm málna
- 100 gramm cukor
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál citromlé
Fehér csokis krém:
- 340 gramm vaj
- 230 gramm fehér csokoládé
- 500 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál habtejszín
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki két kb. 20 cm-es kapcsos tortaformát. Mindkét forma aljába tegyünk sütőpapírt.
A tejet melegítsük meg egy lábasban. Adjuk hozzá az összedarabolt fehér csokoládét, keverjünk rajta egyet, kapcsoljuk le alatta a lángot, majd hagyjuk teljesen elolvadni benne, közben kevergessük. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk egyesével a tojásokat a vajas keverékhez, majd a vaníliát. Keverjük hozzá kisebb részletekben a lisztes keveréket, majd az olvasztott csokoládét. Keverjük alaposan össze, de ne dolgozzuk túl.
Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd 180 fokon kb. 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk őket kihűlni.
Málnás töltelék:
A málnát mossuk meg, hagyjuk lecsöpögni, majd aprítógépben pürésítsük le. Szűrjük át egy szitán a pürét, hogy a magokat felfogjuk. Tegyük a pürét egy bögrébe, majd öntsünk hozzá annyi vizet, hogy kb. 3 deciliter pürénk legyen.
A málnapürét, a cukrot, a citromlevet és a keményítőt tegyük egy kis lábasba. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
Fehér csokis krém:
A fehér csokit tördeljük össze, majd a habtejszínnel együtt olvasszuk meg mikróban vagy vízgőz felett. Mikróban elég neki kb. 30 másodperc, utána már csak kevergetni kell, míg teljesen el nem olvad. Hűtsük le teljesen, különben megolvasztja a vajat.
A vajat keverjük habosra, majd csészénként adjuk hozzá a porcukrot, lehet, hogy kevesebb is elég lesz. Keverjük bele a fehér csokoládét és a vaníliát is. Robotgéppel keverjük habosra, míg krémes és könnyű nem lesz.
Összeállítás:
A piskótalapokat vágjuk félbe, hogy 4 lapunk legyen.
Tegyük az egyiket egy tálcára, kenjük meg a málnás töltelékkel, majd nyomjunk rá körben a fehér csokoládés vajkrémből. Ezt ismételjük meg, míg a tésztalapok el nem fogynak. A málnás tölteléknek teljesen el kell fogynia, viszont a fehér csokis krémből még maradnia kell annyinak, hogy be tudjuk vele fedni kívülről is a tortát.
Fotó: Getty Images