Hogyan készül az igazán finom, négyféle töltelékből álló flódni?

flodni cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Sok elemből áll, mégsem nehéz összeállítani, és mindennél csodálatosabb, mindennél ütősebb ez a sütemény.

Nem fogok senkit áltatni, flódnit készíteni nem egy expressz, gyors, egyszerű dolog. De ha van, amire megéri rászánni az időt legalább egy évben egyszer, az ez a sütemény. Pláne, hogy nagyon kevés helyen kapni jót, legalábbis én még nem kóstoltam finomat. Vagy a töltelékek túl édesek, vagy az egész túlságosan száraz. Gyakorlatilag csak ezen a két ponton ronthatjuk el, és éppen így is szokták.

Nem kell hozzá sok cukor

A sok cukor éppen a flódni lelkét öli meg, hiszen a lényeg itt az, hogy a mák keserűsége, a dió kissé csípős íze, az alma savanykás és a szilva gyümölcsösen, természetéből fakadóan édes ízei egymásra rétegződjenek. A tészta csak egy határ, ami elválasztja őket. Szerintem az sem fontos, hogy mértani pontossággal váltsák egymást a csíkok és mindenütt egyenesek legyenek a vonalak, itt nem a látvány a lényeg.

A metóduson nagyban könnyít, ha két napra osztjuk el a feladatokat. Első nap az összes tölteléket elkészítjük, majd egy másik napon rakjuk össze és sütjük meg a süteményt. A recept óriási adagot eredményez, de nem érdemes kicsiben nekikezdeni, inkább ajándékozzátok, fagyasszátok, ha úgy érzitek, nem fogyna el.

Flódni

flodni cikkbe

Hozzávalók 30 adaghoz:

A mákos töltelékhez

  • 300 gramm darált mák
  • 100 gramm cukor
  • 200 gramm baracklekvár
  • 1 deciliter fehérbor

A diós töltelékhez

  • 300 gramm darált dió
  • 100 gramm cukor
  • 1 deciliter fehérbor

Az almás töltelékhez

  • 6 darab alma
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 deciliter fehérbor

A tésztához

  • 500 gramm finomliszt
  • 250 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 1 deciliter fehérbor
  • 3 darab tojás

A lekvárhoz

  • 300 gramm szilvalekvár

A kenéshez

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük el. A mákot kis lábosba tesszük, elkeverjük a cukorral, majd annyi bort öntünk rá, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Hozzákeverjük a lekvárt.

A dióval a lekvárt leszámítva ugyanígy járunk el: borral és cukorral felfőzzük, félretesszük. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük, és egy kevés borral, cukorral, fahéjjal megpároljuk. Szűrőben hagyjuk lecsepegni, de a felesleges levet felvesszük, és ha kell, a diós vagy mákos tölteléket lazítjuk vele.

A tésztához a hideg, kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd mikor olyan lett, mint a nedves homok, hozzáadjuk a tojást és annyi bort, hogy éppen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan becsomagolva a hűtőbe tesszük. Az összes tölteléket hagyjuk egészen hidegre hűlni.

Másnap előveszünk egy magas falú tepsit. Kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 150 fokosra.

A tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Itt fontos a precizitás, szóval érdemes mérleget használni.  Az első tésztát kinyújtjuk körülbelül akkorára, amekkora a tepsink és beleterítjük. Nem baj, ha nem téglalap alakú, majd tálaláskor levágjuk a széleket. Megkenjük a máktöltelékkel, igyekszünk egyenletesre kenni, majd kinyújtjuk a következő tésztadarabot és beterítjük vele. Erre jöhet a dió, amit szintén igyekszünk egyenletesen eloszlatni. A következő tésztát is kinyújtjuk, majd jöhet az alma, megint egy tészta, amit a szilvalekvárral kenünk meg. Erre jön az utolsó tésztaréteg. Ezt lekenjük egy felvert tojással, majd alaposan megszurkáljuk egy villával.

A tepsit a sütőbe tesszük, és körülbelül 1-1,5 óra alatt megsütjük. 

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük