Hogyan készül az igazán finom, négyféle töltelékből álló flódni?

flodni cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok elemből áll, mégsem nehéz összeállítani, és mindennél csodálatosabb, mindennél ütősebb ez a sütemény.

Nem fogok senkit áltatni, flódnit készíteni nem egy expressz, gyors, egyszerű dolog. De ha van, amire megéri rászánni az időt legalább egy évben egyszer, az ez a sütemény. Pláne, hogy nagyon kevés helyen kapni jót, legalábbis én még nem kóstoltam finomat. Vagy a töltelékek túl édesek, vagy az egész túlságosan száraz. Gyakorlatilag csak ezen a két ponton ronthatjuk el, és éppen így is szokták.

Nem kell hozzá sok cukor

A sok cukor éppen a flódni lelkét öli meg, hiszen a lényeg itt az, hogy a mák keserűsége, a dió kissé csípős íze, az alma savanykás és a szilva gyümölcsösen, természetéből fakadóan édes ízei egymásra rétegződjenek. A tészta csak egy határ, ami elválasztja őket. Szerintem az sem fontos, hogy mértani pontossággal váltsák egymást a csíkok és mindenütt egyenesek legyenek a vonalak, itt nem a látvány a lényeg.

A metóduson nagyban könnyít, ha két napra osztjuk el a feladatokat. Első nap az összes tölteléket elkészítjük, majd egy másik napon rakjuk össze és sütjük meg a süteményt. A recept óriási adagot eredményez, de nem érdemes kicsiben nekikezdeni, inkább ajándékozzátok, fagyasszátok, ha úgy érzitek, nem fogyna el.

Flódni

flodni cikkbe

Hozzávalók 30 adaghoz:

A mákos töltelékhez

  • 300 gramm darált mák
  • 100 gramm cukor
  • 200 gramm baracklekvár
  • 1 deciliter fehérbor

A diós töltelékhez

  • 300 gramm darált dió
  • 100 gramm cukor
  • 1 deciliter fehérbor

Az almás töltelékhez

  • 6 darab alma
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 deciliter fehérbor

A tésztához

  • 500 gramm finomliszt
  • 250 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 1 deciliter fehérbor
  • 3 darab tojás

A lekvárhoz

  • 300 gramm szilvalekvár

A kenéshez

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük el. A mákot kis lábosba tesszük, elkeverjük a cukorral, majd annyi bort öntünk rá, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Hozzákeverjük a lekvárt.

A dióval a lekvárt leszámítva ugyanígy járunk el: borral és cukorral felfőzzük, félretesszük. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük, és egy kevés borral, cukorral, fahéjjal megpároljuk. Szűrőben hagyjuk lecsepegni, de a felesleges levet felvesszük, és ha kell, a diós vagy mákos tölteléket lazítjuk vele.

A tésztához a hideg, kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd mikor olyan lett, mint a nedves homok, hozzáadjuk a tojást és annyi bort, hogy éppen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan becsomagolva a hűtőbe tesszük. Az összes tölteléket hagyjuk egészen hidegre hűlni.

Másnap előveszünk egy magas falú tepsit. Kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 150 fokosra.

A tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Itt fontos a precizitás, szóval érdemes mérleget használni.  Az első tésztát kinyújtjuk körülbelül akkorára, amekkora a tepsink és beleterítjük. Nem baj, ha nem téglalap alakú, majd tálaláskor levágjuk a széleket. Megkenjük a máktöltelékkel, igyekszünk egyenletesre kenni, majd kinyújtjuk a következő tésztadarabot és beterítjük vele. Erre jöhet a dió, amit szintén igyekszünk egyenletesen eloszlatni. A következő tésztát is kinyújtjuk, majd jöhet az alma, megint egy tészta, amit a szilvalekvárral kenünk meg. Erre jön az utolsó tésztaréteg. Ezt lekenjük egy felvert tojással, majd alaposan megszurkáljuk egy villával.

A tepsit a sütőbe tesszük, és körülbelül 1-1,5 óra alatt megsütjük. 

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük