Krémes fokhagymaleves kenyérrel dúsítva: laktató, melegítő fogás

fokhagymakrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a klasszikus fokhagymakrémlevest, próbáld ki ezt a kenyérrel sűrített verziót, ami nem csak finom, jól is lakat.

Egy krémleves is lehet tartalmas, csak attól függ, mennyire laktató, hogy mivel van sűrítve. Az alábbi változatban kenyér gondoskodik a tökéletes állagról, ráadásul maradékmentőnek sem utolsó a recept, hiszen a szikkadt pékárut is felhasználhatod hozzá.

A krémlevesben a fokhagyma íze dominál, ne sajnáld belőle, de egy nagyobb fej vöröshagyma is mehet alá. Hogy picit lágyítsunk az ízeken, tejszínnel kell krémesíteni a levest, illetve a parmezánt sem érdemes kihagyni, karaktert ad az egész fogásnak.

Fokhagymaleves kenyérrel dúsítva

fokhagymakrémleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 400 gramm szikkadt kenyér
  • 2 liter alaplé
  • 2 darab babérlevél
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 7 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 120 ml tejszín
  • 50 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A szikkadt kenyeret vágjuk kockákra. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.

Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát, a kakkukfüvet, a babérlevelet, sót, borsot. Dinszteljük 7-8 percig, amikor üveges, adjuk hozzá a fokhagymát. 

1 perc után öntsük fel az alaplével. Ha elkezd forrni, vegyük kicsire a lángot, főzzük 15 percig. Vegyük ki a babérlevelet.

Szórjuk bele a kenyérkockákat a lébe, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ha rottyant egyet, botmixerrel pürésítsük le.

Keverjük bele a parmezánt, majd krutonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük