Krémes fokhagymaleves kenyérrel dúsítva: laktató, melegítő fogás
Ha szereted a klasszikus fokhagymakrémlevest, próbáld ki ezt a kenyérrel sűrített verziót, ami nem csak finom, jól is lakat.
Egy krémleves is lehet tartalmas, csak attól függ, mennyire laktató, hogy mivel van sűrítve. Az alábbi változatban kenyér gondoskodik a tökéletes állagról, ráadásul maradékmentőnek sem utolsó a recept, hiszen a szikkadt pékárut is felhasználhatod hozzá.
A krémlevesben a fokhagyma íze dominál, ne sajnáld belőle, de egy nagyobb fej vöröshagyma is mehet alá. Hogy picit lágyítsunk az ízeken, tejszínnel kell krémesíteni a levest, illetve a parmezánt sem érdemes kihagyni, karaktert ad az egész fogásnak.
Fokhagymaleves kenyérrel dúsítva
Hozzávalók 6 személyre
- 400 gramm szikkadt kenyér
- 2 liter alaplé
- 2 darab babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 7 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 120 ml tejszín
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
A szikkadt kenyeret vágjuk kockákra. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát, a kakkukfüvet, a babérlevelet, sót, borsot. Dinszteljük 7-8 percig, amikor üveges, adjuk hozzá a fokhagymát.
1 perc után öntsük fel az alaplével. Ha elkezd forrni, vegyük kicsire a lángot, főzzük 15 percig. Vegyük ki a babérlevelet.
Szórjuk bele a kenyérkockákat a lébe, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ha rottyant egyet, botmixerrel pürésítsük le.
Keverjük bele a parmezánt, majd krutonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!