![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a ropogós kruton – Megfelelően tárolva egy hétig is eláll
![kcover](https://kep.index.hu/1/0/3778/37784/377841/37784153_2883461_116ab0acbb095a90929ab8e828ddd381_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A leleményes konyhatündérek nem dobják ki a szikkadt, száraz kenyeret, helyette inkább formára vágva krutont készítenek belőle.
Nem csak kenyérből készülhet kruton, más pékáruból is működik a dolog, lehet az zsemle, kifli vagy kalács. A kruton kívül ropogós, belül pedig puha, az egész világon nagyon kedvelt és szerény finomság, még a legunalmasabbnak tűnő krémlevest is feldobja.
Ne csak levesbetétnek használd!
A legtöbbször levesbetétként használják, de főzelékben is tökéletesen megállja a helyét, valamint az eredeti Cézár-salátában is kruton roppan, sőt, ennyivel nem ér véget a felhasználási lehetősége. Egy kis fantáziával rengetegféle izgalmas finomság készülhet belőle: ha van otthon sajt, hagyma, fűszerek és vaj, forgasd egybe őket a kenyérkockákkal, majd mehetnek is a sütőbe pirulni, sokkal ízletesebb lesz a kruton. Még szaftos húsok alá is teheted, a ropogós kenyérkocka nem fog átázni, az ízeket viszont magába szívja, öröm lesz ráharapni.
![kct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3778/37784/377842/37784229_7d5738d6bbc804d70c6b2d1a98ac9409_wm.jpg)
Krutont boltban is lehet kapni, a házi készítésű azonban sokkal finomabb, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Légmentes dobozban, edényben egy hétig gond nélkül eláll szobahőmérsékleten. Szikkadt, száraz kenyér előbb-utóbb minden háztartásban összejön, nem éri meg a kukát etetni vele, legyen belőle kruton!
Serpenyőben és sütőben is készülhet
A ropogós kenyérkockákat serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni. A lényeg, hogy a tetszőleges formára vágott pékárut minden oldalán enyhén be kell kenni olajjal vagy vajjal. Ha izgalmasabb aranybarna kockákat szeretnél, akkor bátran használj fűszereket, jól áll a krutonnak a rozmaring, de még sajttal megszórva is mehet pirulni, hogy aztán újjászületve bármilyen krémlevesben, salátában vagy más módon elfalatozd.
![kct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3778/37784/377845/37784533_1c4dc9c0b3e92e45da924d9b1884d8c1_wm.jpg)
Ha sajttal próbálnád ki, akkor a kenyérkockákat először forgasd meg vajban vagy olajban, majd a reszelt sajtban is hempergesd meg. A legjobb, ha parmezánt használsz, zellerkrémlevesbe nagyon jól illik az így készült kruton.
A házi készítésű krutont 180 fokon ajánlott sütni, az időtartalma változó, a felszeletelt kenyér méretétől is függ, ez lehet 8 perc, de akár 20 percig is eltarthat, közben érdemes átforgatni egyszer-kétszer. Itt találsz hozzá egy szuper receptet.
Fotó: Getty Images