Fokhagymás fűszervaj pillanatok alatt: az egyszerű pirítóst is feldobja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A fokhagymától picit csípős, a zöldfűszerektől és a citromlétől pedig friss lesz az összhatás.
A vajas és a fokhagymás pirítós élményét ötvözi a fűszervaj, amellyel sokkal-sokkal finomabb lesz a kenyér, de akár a sült húst vagy a zöldséget is a köbre emeli ez a kence. A fokhagyma mellett friss zöldfűszerek gazdagítják, a petrezselyem kötelező eleme, de azon kívül szinte bármit tehetsz bele a bazsalikomtól kezdve a metélőhagymán át a kaporig.
A fűszervajat készítheted henger alakúra is, ehhez a kikevert kencét tedd folpackra vagy sütőpapírra, formázd meg, majd tedd be a hűtőbe. Természetesen ez a lépés ki is maradhat, tálkába is kanalazhatod az elkészült vajat, ebben az esetben szorosan lefedve rakd a hűtőbe.
Fokhagymás fűszervaj
Hozzávalók 8 adaghoz
- 120 gramm vaj
- 1.5 teáskanál citromlé
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 1 evőkanál friss zöldfűszer (bazsalikom, metélőhagyma stb.)
Elkészítés:
A vajat vegyük ki előre a hűtőből, hogy puha legyen, de nem szabad megolvasztani.
A friss petrezselymet és a választott zöldfűszert mossuk meg, aprítsuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Keverjünk mindent alaposan össze. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni.
A fűszervajat kanalazzuk egy darab fólia vagy sütőpapír közepére, formáljunk belőle hengert, majd szorosan tekerjük fel a papírt, kössük meg a két végét.
Tegyük a hűtőbe minimum egy órára. Vágjuk szeletekre, majd kenyérrel, sült hússal, zöldséggel kínáljuk.
Fotó: Getty Images