10 perces fokhagymás-fűszervajas kenyér – Nem kell hozzá élesztő vagy kovász
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fokhagymás fűszervaj sütés közben beleivódik a tésztába, úgyhogy nagyon puha, de szaftos péksüteményt kapunk végeredményül.
Ennek a kis kenyérnek 10 perc az összeállítása, 20 perc a sütése, és elképesztően finom. Se élesztő, se kovász nem kerül bele, dagasztani és gyúrni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat és kisütni a tésztát a sütőben.
Hogy kerül a vaj a tésztába?
Bár jobb híján kenyérnek hívom, valójában inkább egy sós-vajas sütemény, aminek nagyon omlós, puha és szaftos tésztája van. Érdekessége, hogy a vajat nem a tésztába kell beledolgozni, hanem fel kell olvasztani, majd a sütőformába önteni - a folyadékot magába szívja a tészta sülés közben.
A nyers tészta állaga lágy, nyúlós, majdnem folyós massza, ami egy sűrűbb nokedlitésztára hasonlít. Ezt kézzel kell eloszlatnunk a formában, húzzuk szét bátran, hogy kitöltse a tálat.
Ha a tészta átsült és a teteje már aranybarna, de még sok vaj van alatta, hagyjuk 10-20 percig hűlni a lekapcsolt sütőben, ennyi idő alatt a maradék vajat is magába szívja majd. Melegen és hidegen is fogyasztható, bár lehet, hogy nem lesz ideje kihűlni.
Fokhagymás-fűszervajas kenyér
Hozzávalók 4 adaghoz
- 110 gramm sótlan vaj
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál petrezselyem (szárított)
- 320 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 415 gramm natúr joghurt
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a fokhagymaport és 1 teáskanál petrezselymet. Öntsük a vajas keveréket a sütőformába.
A lisztet, sütőport, sót, cukrot és a maradék petrezselymet keverjük össze egy tálban. Keverjük bele a joghurtot is, egy sűrű, nyúlós masszát kell kapnunk.
Öntsük a tésztát a formába, kézzel egyengessük el benne, húzzuk szét a forma széléig.
Egy késsel vágjuk be 9 részre a tésztát. Sütés közben szépen szétválnak majd a szeletek.
220 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, ha megemelkedik és aranybarna, készen van. Egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy a forró vajat magába szívja.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors