Ropogósra sült újkrumpli fokhagymával és parmezánnal: pirított bacon koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A burgonyás köretek királya a sült krumpli, de nem mindegy, hogyan és milyen ízesítéssel készül.
Bár valószínűleg ez a kijelentésem nem lesz túl népszerű, nem vagyok oda különösebben a krumplis köretekért, ha lehet választani, a tésztaféléket, a rizst és az egyéb alternatívákat részesítem előnyben. Ha viszont mégis a sült krumpli mellett döntök, akkor úgy szeretem, ha kívül ropogós, belül pedig puha és jó fűszeres. Az alábbi recept minden kritériumnak megfelel, kívül pirult, belül krémes és nagyon-nagyon finom.
Érdemes kihasználni az újkrumpliszezont és abból készíteni ezt az isteni köretet: ha kisebbeket kapsz, héjastul süsd őket, ha nagyobb darabokat - ahogyan most én -, meg is pucolhatod őket, ledörzsölheted a vékony héjukat.
Az újkrumplit fokhagymás-parmezános olajba kell forgatni, sütés után pedig pirított bacont és petrezselymet kap a nyakába, úgyogy nagyon szaftos és nagyon ízletes lesz, akár önmagában is megállja a helyét.
Fokhagymás-parmezános újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm újkrumpli (nagyobb)
- 60 milliliter olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 50 gramm parmezán
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 10 dekagramm bacon
Elkészítés:
A krumplikat mossuk meg, dörzsöljük le a héjukat, ha szükséges. Vágjuk őket ketté vagy négyfelé a méretüktől függően.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A krumplit főzzük elő: tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe 5-8 percre. Szűrjük le.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a reszelt parmezánt, sót, borsot. Az előfőzött krumplit forgassuk ebbe a keverékbe.
Tegyük a krumplit egy sorban az előkészített tepsire, ne fedjék egymást a darabok. Nagyjából 30 percig süssük, de 15 perc után forgassuk át a krumplikat.
Amíg sül a krumpli, a bacont vágjuk kis darabokra, majd pirítsuk zsírjára egy serpenyőben. Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.
Ha megsült a krumpli, kanalazzuk rá a petrezselymes bacont (a kisült zsírral együtt), keverjük vele alaposan össze. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors