Pikáns krumplipüré friss petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyerekeim nagyon szeretik a krumplipürét. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy a gyerekek kedvence kizárólag a sült krumpli, nálunk ez egyáltalán nem így van.
Egy időben nem telt el vasárnap rántott csirke nélkül. Ehhez kétféle köret dukált: vagy kukoricás rizs, vagy krumplipüré. Egy idő után, amikor megkérdeztem, hogy mit ennének szívesebben, a mérleg nyelve a krumplipüré irányába billent. Úgyhogy sok-sok gyakorlás és próbálkozás után megalkottam a szerintem legfinomabb krumplipürét, ami nemcsak köretként, hanem egytálételként is megállta a helyét.
Jó tudni: tejfölösen is lehet
A krumplipüré készítését anyukámtól tanultam, ő nemcsak vajat és tejet, hanem tejfölt is tesz hozzá. Nálunk a tejfölnek amúgy is kiemelt szerepe van a konyhában, nem volt kérdés, hogy a krumplipürében is helyet kap. Ettől még krémesebb, még komplettebb, én általában már magában megeszem a nagy részét. Igazából a hozzávalókat is érzésre tettem bele, addig, míg finom, krémes állagot nem kaptam. A tejföllel kell egyedül vigyázni, mert nem szabad, hogy domináljon az íze.
Ez a változat most kicsit kevésbé gyerekbarát, mert fokhagymás, a színét pedig petrezselyemmel dobtam fel. Ez csak vajjal és kis tejjel készül, a tejfölt kihagyhatjuk belőle.
Fokhagymás-petrezselymes krumplipüré
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm krumpli
- 30 gramm vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
- ízlés szerint só
- 1.5 deciliter tej
Elkészítés:
Ha megpuhult, öntsük le róla a felesleges vizet, tegyünk rá vajat, öntsünk rá tejet, és krumplinyomóval addig nyomjuk, amíg krémes nem lesz.
Ízlés szerint fokhagymanyomóval nyomjuk pépesre vagy késsel daraboljuk apróra a fokhagymát, majd keverjük a püréhez. A petrezselymet is vágjuk apróra, majd szórjuk a krumplipürébe.
Fotó: Getty Images