Házi készítésű, puha narancsos süti: egyszerű piskóta az alapja
Az egyszerű piskótatésztához nagyon jól megy a gazdag, narancsos krém.
A francia fordított torta, avagy a tarte tatin leggyakrabban almával készül, de más gyümölccsel is mennyei, érdemes naranccsal is kipróbálni. A citrus karamellszószban fő, isteni lesz, de a puha, vajas tészta is megér egy misét.
Hogy tényleg a narancs domináljon a sütiben, a karamellbe is kerül egy kevés a levéből, a tésztába pedig héjat is kell keverni. Fontos, hogy bio, kezeletlen héjú gyümölccsel dolgozz, ebben az esetben nem is muszáj megpucolni.
A tészta nagyon puha és könnyed lesz, a textúrájáról a vaj és az író gondoskodik. Érdemes megtanulni a receptjét, más süteményekhez is jól jöhet.
Kezdjünk a tetejével:
a narancsokat hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra. Ha biogyümölccsel dolgozunk, akár rajta is maradhat a héja alapos mosás után.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd béleljük ki sütőpapírral egy 23 centi átmérőjű tortaforma alját.
A cukrot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban, akkor jó, amikor a cukor elolvadt és szép aranybarna a színe. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát, narancslevet és a vajat, míg az elolvad. Az így kapott sűrű karamellt öntsük a tortaformába.
A narancsszeleteket rendezzük el a karamellben, olyan formában, ahogyan csak szeretnénk. Tegyük félre, míg készül a tészta.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze.
Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Mehet bele a vanília, a narancshéj, narancslé és az író is. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű, csomómentes nem lesz a tészta.
Öntsük a tésztát óvatosan a karamell és a narancs tetejére, egyengessük el rajta. Toljuk a sütőbe 40 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 5 percig hűlni a formában a sütit. Vágjuk körbe a formát a széleknél, majd fordítsuk meg, és óvatosan emeljük le róla. Langyosan kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu