![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tarte tatin: a földkerekség legfinomabb almatortája
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nehéz eldönteni, hogy mi teszi olyan különlegessé: a puszta összetevői, a karamellás alma és az omlós tészta vagy a technológiai bravúr, amivel készül, mindenesetre ez a legkülönlegesebb almatorta, amivel valaha találkoztam.
Azt hiszem, tulajdonképpen az a legvonzóbb benne, ahogyan elkészül: előbb egy karamellát kell főzni, ebbe kerülnek az almák, amiket tésztával borítunk be, majd megsütünk, végül pedig a tótágast álló tortát kell visszafordítani a talpára. A végeredmény a rusztikus és az elegáns tökéletes keveredése lesz.
Fontos, hogy a karamell tényleg karamell legyen, ne csak olvasztott cukor. Az alma, amit beleteszünk, jobb, ha valamilyen keményebb fajtából való, én most Goldennel készítettem, de a szupermarketekben gyakran kapható Pink Ladyvel sem lehet rossz. A lényeg, hogy ne legyen könnyen puhuló, mert akkor túl sok levet ereszt majd és nem tartja meg a formáját.
Az omlós tészta alapszabályai ismertek: mindennek nagyon hidegnek kell lennie, amit használunk, a morzsolás gyors mozdulatokkal kell, hogy történjen, és muszáj egy kicsit a hűtőben pihentetni nyújtás előtt.
Ez a desszert szuper vendégváró, de érdemes vele egy kicsit előre dolgozni és frissen, langyosan tálalni. A karamellizált almákat el lehet készíteni előre, a tésztát pedig be lehet gyúrni, sőt, akár ki is lehet nyújtani, visszacsomagolni, és úgy behűtve várakoztatni. Így csak a sütési fázis marad a végére.
Egy kis cukros tejföl vagy vaníliafagyi nagyon jót tesz neki.
Tarte Tatin
![tarte tatin](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291024/29102489_8050e42f34aa9327bc0bdba46d56c5ac_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab kemény alma
- 100 gramm cukor
- 50 gramm vaj
- 225 gramm liszt
- 120 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!