Fornetti házilag - 20 perc alatt kész a friss péksütemény
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Imádom a frissen sült fornettit, mindegy, hogy lekváros, túrós, kakaós, mogyorós, sajtkrémes – legszívesebben forrón, marékszámra tömném magamba, amint megérzem az illatát.
A baj azonban nemcsak az, hogy elég borsos az áruk, hanem az is, hogy hozzánk közel nincs is ilyen üzlet, úgyhogy ha mondjuk egy lustálkodós vasárnap reggel megkívánnám a miniatűr péksütit, akkor 20 percet kéne zötykölődnöm a buszon – ráadásul mire hazaérnék, ki is hűlne, ami azért sokat ront az élvezeti értékén.
Fornetti házilag
Mivel sajnos a Jótündér Keresztanya nem bukkant fel hétvégente, hogy varázslatos módon elém helyezzen egy tálca frissen sült sütikét, kénytelen voltam improvizálni. Meglepődnétek, milyen könnyű ez a házi verzió – ráadásul gyorsabban elkészül, minthogy leérnétek a sarki sütödébe.
Hogy fokozzam az élvezetet, végtelen variációban elkészíthető, így tényleg a szánk ízéhez és a szezonális gyümölcsökhöz igazíthatjuk a leveles tésztából készült falatkákat.
Fornetti házilag
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag leveles tészta
- 1 marék liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet kristálycukor
- 0.5 üveg lekvár
- 1 doboz krémtúró
- 10 darab málna
Elkészítés:
Nagyjából 7 x 5 centis téglalapokat vágunk ki belőle. Nehogy lemérjük, csak úgy saccra, amekkora egy átlagos fornetti lenni szokott. Egy fornetti elkészítéséhez két tésztatéglalapra lesz szükségünk.
Fogunk egy tésztalapot, és a közepére halmozzuk a választott feltétet. Ez lehet lekvár, krémtúró, csokoládé, gyümölcs, bármi. Akár az összes egyvelege. Én most baracklekvárt használtam, mert az a kedvencem. Egy teáskanálnyit halmozunk a tészta közepére, és megismételjük a lapok felével.
A lapok másik felét terítsük le egymás mellé a deszkára. Egy tésztalapon öt képzeletbeli sort alakítunk ki. Az első sorba két vízszintes vágást ejtünk, egymástól kb. fél centire, a második sorba egy vágás kerül középre, a következőbe ismét kettő, utána megint egy, majd két vízszintes vágással zárjuk. Figyeljünk, hogy ne vágjuk végig a tésztát, a szélén mindig maradjon egyben a lap. Ha jól csináltuk, ha picit széthúzzuk a lapot, akkor hálószerű mintát kell kiadnia.
A bevagdosott lapokat ráhelyezzük a töltelékes tésztákra, és villával lenyomkodjuk a széleit, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
A kissé összehabart tojással megkenjük a tetejét, és rászórjuk a kristálycukrot, hogy kicsit megédesítsük a tésztát. 180 fokon sütjük, míg szép aranybarna színük nem lesz.
Porcukorral enyhén megszórva, melegen tálaljuk, de egy pár percet azért hagyjuk hűlni, miután kivettük a sütőből, mert a forró töltelék alaposan megégetheti a szájpadlásunkat.
Fotó: Shutterstock