
Isteni, forró karamellás tej: felmelegít a hideg estéken

Ha szereted a tejkaramellát, imádni fogod ezt a forró italt, csak egy probléma van, hogy nem lehet leállni vele.
Karamellszósz és meleg tej: csak ennyi kell a boldogsághoz, vagy egy buckózós estéhez. A forró, édes italt könnyedén elkészítheted, és nagyon jól fog esni a hideg napokon.
A szósz összeállítása gyerekjáték: csak cukrot kell karamellizálni, majd felönteni tejszínnel, és kész is a karamellönteted. Cukorból használhatsz fehéret és nádat is, de előbbivel könnyebb dolgod lesz, mert rögtön látni fogod a színén, mikor van kész.
Ha felturbóznád a karamellt, mehet bele egy kevés vanília, de akár még whisky is, az alkoholos változatot karácsonyestére ajánljuk.
Forró karamellás tej

Hozzávalók 6 adaghoz
Karamellszósz:
- 2 ek víz
- 130 g cukor
- 120 ml habtejszín (30%-os)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Ital (egy pohárhoz):
- 200 ml tej
- 40 ml karamellszósz
- tejszínhab (a tálaláshoz)
- őrölt szerecsendió (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Készítsük el a karamellszószt: a vizet és a cukrot tegyük egy lábasba, majd kezdjük el melegíteni közepes lángon. Ahogy a cukor fokozatosan olvad, rázogassuk meg a lábast, de ne keverjük. Addig főzzük, míg aranybarna nem lesz, de vigyázzunk, mert könnyen megég. Ha elérte a kívánt színt, adjuk hozzá a tejszínt, a vaníliát és a sót, vigyázzunk, mert bugyogni fog. Egy habverővel gyorsan keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről. (Ha nem látjuk elég sziruposnak, még főzzük picit.)
A tejet forrósítsuk fel egy kis lábasban, míg gyöngyözni nem kezd. Közben kanalazzunk a karamellszószból a pohárba/bögrébe. Öntsük fel a forró tejjel, keverjük el benne, majd tejszínhabbal és szerecsendióval megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!