Illatos és puha krumplis zsemle: a házi péksütinek nincs párja
A házi krumplis zsemle héja ropogós, belül pedig puha, foszlós.
Manapság aranyárban vannak a pékáruk, sokkal jobban megéri házilag készíteni el őket, elsőnek próbáld ki ezt a foszlós bucit. Igaz, kicsit időigényes az összeállítása, hiszen a kelt tésztát pihentetni kell, maga a munka nem sok vele, nem bonyolult a receptje. Ha még dagasztógéped is van, tényleg alig lesz vele dolgod.
A tészta nem csak az élesztőtől lesz foszlós, hanem a sok tejtől és vajtól is, ami belekerül. Bár a buci melegen a legfinomabb, nyugodtan elteheted későbbre, 3 napig eláll, és ugyanolyan puha marad a textúrája. Akár szendvicsalapként is használhatod, de simán, vajjal megkenve is isteni lesz.
Keverjünk össze egy nagy tálban 450 gramm lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a meleg, de nem forró tejet, majd mehet rá a puha vaj és a tojás is. Kezdjük el összeállítani a tésztát, ha van, dagasztógéppel, ha nincs, kézzel.
Amikor már kezd összeállni, adjuk hozzá a maradék lisztet két részletben, majd addig dagasszuk, míg fényes gombóc nem lesz belőle. Ha túl ragacsos, mehet még bele liszt.
Vajazzunk ki egy tálat, tegyük bele a tésztagombócot, takarjuk le, majd tegyük félre 30 percre.
A megkelt tésztát vegyük ki a tálból. A tésztából készítsünk kisebb gombócokat, nagyjából 24 darab jön ki belőle.
Tegyük őket egymás mellé egy kivajazott 23x33 centis tepsibe. Hagyjunk köztük egy kis helyet. Fedjük le a tálat, tegyük félre újabb 30 percre.
Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra.
Toljuk a tésztagombókat a sütőbe 12-15 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Még melegen kenjük le őket olvasztott vajjal, ha szeretnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu