Sajtkrémmel töltött csirkemell sütőben készítve: a tetejét is olvadt reszelt sajt fedi
A sajtkrémmel töltött csirkemell belseje krémes, a tetejét pedig ropogós sajt fedi.
A csirkemell sikere töretlen, bár sokan száraz és unalmas alapanyagnak tartják, pedig nagyon izgalmas, és ha jól bánik vele az ember, nincs ok az aggodalomra.
A csirkemellet sokan nem merik a sütőben sütni, pont a kiszáradás veszélye miatt. Hogy elkerüld a malőrt, érdemes megtölteni szaftosabb alapanyagokkal. Mehet bele sajt, kolbász, szalonna, úgy biztos, hogy szaftos és omlós lesz a hús. Én most sajtot választottam tölteléknek, mellé főtt tojást is tettem, így nagyon kiadós és omlós lett a hús.
A tojásokat forrásban lévő vízben 8-12 perc alatt főzzük meg, majd hűtsük ki, utána pucoljuk meg.
A csirkemelleket hosszában vágjuk be úgy, hogy maradjon körülbelül másfél centi a széléig, majd nyissuk ki a húst, ha szükséges, klopfoljuk ki.
Az előkészített húst mindkét oldalán fűszerezzük sóval és borssal.
A kihűlt tojást karikázzuk fel, de le is reszelhetjük.
A sajtot is reszeljük le.
A húst töltsük meg, az egyik oldalára tegyünk a tojásból és a reszelt sajtból, majd hajtsuk rá az üresen maradt részt, de fel is göngyölhetjük. Szükség szerint rögzítsük hústűvel vagy fogvájóval.
A megpakolt húst helyezzük tepsire, szórjunk rá chilipelyhet, utána csorgassunk rá egy leheletnyi olajat. Toljuk 180 fokos sütőbe 30-40 percre, míg aranybarnára sül.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu