Gorgonzolával töltött sült füge: igazi ízorgia a sütőből
A sütőben sült füge gorgonzolával töltve és fenyőmaggal megszórva utánozhatatlanul finom csemege.
Ha szereted a fügét, érdemes kipróbálni minél többféle formában, amíg tart a szezonja, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert egészséges is. Bár legtöbbször magában vagy süteményekbe sütve fogyasztják, húsok mellé is tökéletes kísérő.
A gyümölcsöt és a húst a balzsamecetes-mézes szósz fogja össze, ezzel lesz kerek egész a fogás. Az egyszerre édeskés és savanykás máz a lehető legjobb választás, kiemeli a füge ízét, a combot pedig szaftosan tartja.
Nem csak alsócombbal műkődik recept, felsőt is használhatsz, de azt érdemes serpenyőben körbepirítani, mielőtt a sütőbe tolod. Akár még combfilét is választhatsz alapnak, az gyorsabban elkészül, akár serpenyőben, a tűzhelyen is megsütheted.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A csirkecombokat tisztítsuk meg, ha szükséges. A füge szárát szedjük le, vágjuk őket félbe.
Egy nagy tálban keverjük össze a balzsamecetet, olajat, mustárt, mézet, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát.
Tegyük a combokat és a fügét a szószba, keverjük vele össze.
Rakjuk át őket egy sütőtálba, sózzuk, borsozzuk, majd toljuk a sütőbe. 10 percenként kenjük át a húst a tálban maradt szósszal. Addig süssük, míg teljesen meg nem puhul a hús, nagyjából 40-45 percig.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu