
Sütőben pirult, fűszeres karfiol: feltét, köret és nasi is lehet

A karfiol egyik legjobb elkészítési módja, ha vastag szeletekre vágva magas hőfokon a sütőbe tolod pirulni. Így a zöldség kívülről szépen megkaramellizálódik, belül pedig krémesre sül.
A karfiol az egyik legtáplálóbb zöldség, melyből rengetegféle izgalmas finomságot lehet készíteni, akár még steaket is. A karfiolsteak egyszerűen összedobható étel, mely a pikáns fűszerektől kapja meg különleges ízét.
Mivel a karfiol semleges ízű, a fűszerezéssel bátran lehet játszani. Ha a mediterrán ízvilág vonz, akkor rozmaringot, kakukkfüvet keverj össze, ha viszont a csípős, akkor dijoni mustárt adhatsz a karfiolhoz. A karfiolsteak remekül illik mártogatós mellé, de kínálhatod főzelék vagy rizs mellé is.
Fűszeres sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál chilipehely
- olívaolaj ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A karfiolt vágjuk vastagabb szeletekre, majd helyezzük tepsire.
A fűszereket egy kis tálban keverjük össze.
A tepsire helyezett karfiolt mindkét oldalán locsoljuk meg olívaolajjal, majd fűszerezzük az összekevert ízesítőkkel.
A tepsit fedjük le alufóliával, majd toljuk az előmelegített sütőbe 10 percre. A letelt idő után vegyük ki, szedjük le róla a papírt, majd toljuk vissza a sütőbe 30 percre. Sütés közben, félidőben fordítsuk meg a karfiolszeleteket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!