Ropogós tortillachips chilivel és parmezánnal sütve: sütőben készül a nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fűszerezést bátran a szájízedre szabhatod, lehet csípősebb, sajtosabb, de az is elég, ha csak megsózod.
A chipsről mindenkinek a krumpliból készült, olajban sült ropogtatnivaló jut az eszébe, pedig rengetegféle verziója létezik a sós nassolnivalónak: az egészséges zöldségchipseken át a kevésbé diétás, de annál finomabb tortillából készült változatig.
A tortillachips - az egyszerűség kedvéért - bolti tésztából is készülhet, amit csak formára kell vágni, majd befűszerezni, de ha több időd van, a lapokat is készítsd el házilag. A chipsek most nem serpenyőben, hanem sütőben sülnek, így nem lesz annyira olajos a végeredmény, azonban egy kevés zsiradékra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy ropogós legyen a nassolnivaló.
A fűszerezés egyéni ízlésre szabható, a sajt, a chili, a fokhagyma mind-mind jól állnak a tortillából készült chipsnek.
Fűszeres tortillachips
Hozzávalók 48 darabhoz
- 8 darab tortillalap
- olaj (sütéshez)
- 2 evőkanál parmezán
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál lenmag (őrölt)
- 1 teáskanál chilipor
- 0.5 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tortillalapokat fektessük egyesével egy vágódeszkára, majd mindegyik lapot fújjuk le olajspray-vel (ha nincs ilyenünk, nagyon vékonyan kenjük le őket olajjal). Fordítsuk meg őket, a másik felüket is spricceljük le olajjal. A tortillalapokat fektessük egymásra, majd vágjuk a kupacot hatfelé, tehát minden egyes tortillalapból 6 kis háromszöget fogunk kapni.
A reszelt parmezánt, a fokhagymaport, a sót, az őrölt lenmagot, a chiliport és a fűszerpaprikát szórjuk egy simítózáras zacskóba, rázzuk őket alaposan össze. A tortillachipseket is tegyük a zacskóba, majd alaposan rázzuk össze a fűszerkeverékkel, hogy az mindenhol bevonja a háromszögeket.
Tegyük a fűszeres tortillachipseket egy tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a háromszögek, valószínűleg 2 tepsin fognak csak elférni. A chipseket újra fújjuk le olajspray-vel.
Toljuk őket a sütőbe, 10 percig süssük, majd fordítsuk meg őket, tegyük vissza további 5-8 percre, míg ropogósak nem lesznek. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images