Ropogós, köményes répachips: a legegészségesebb nassolnivaló

répachips
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig csupa egészségtelen nassolnivalót tömök magamba, így ideje volt már találnom egy olyan receptet, ami amellett, hogy egészséges, ugyanolyan finom is.

Imádok nasizni, legyen szó filmnézésről, könyvolvasásról, beszélgetős estékről, mindig kéznél kell, hogy legyen valami ropogtatnivaló. A zöldségchipseknél kevés egészségesebb nass van, és mivel a répa a közös pont a családban, amit mindenki szeret, ezért a narancssárga vitaminbombából készítettem a chipset.

A szeletelése igen időigényes volt, mert a gyalum nem vágta elég vékonyra a szeleteket, így egy zöldséghámozóval végeztem el a munka nagy részét. Az eredmény azonban tökéletes lett.

Mi a titka?

Fontos, hogy a répa tényleg hajszálvékony legyen, maximum 2 milliméteres. Az is lényeges, hogy a répaszeletekről felitassuk a nedvességet, különben párolódni fognak a sütőben, nem sülni. A harmadik szabály pedig az, hogy a szeleteket ne halmozzuk egymásra, egy rétegben legyenek a sütőpapíron. Így lehet, hogy több tepsire lesz szükség, de ezen ne spóroljunk. 

Köményes répachips

répachips2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 kilogramm répa
  • 0.25 bögre olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál római kömény
  • opcionális fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki több nagy tepsit sütőpapírral.

A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket. Ha van gyalunk, gyaluljuk le papírvékonyra a répákat, ha nincs vagy nem vágja elég vékonyra, akkor zöldséghámozóval vágjunk vékony szeleteket vagy karikákat a répából. Ez így időigényesebb, de talán még jobb lesz a végeredmény. Ha jól bánunk a késsel és elég éles is, akkor azzal is összevághatjuk 2 mm-es szeletekre.

A szeleteket konyhai papírtörlőn vagy konyharuhán itassuk fel, hogy ne legyen olyan nedves, ne párolódjon, hanem süljön. 

Tegyük a répaszeleteket egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat és a fűszereket, alaposan keverjük össze. Szórjuk a répákat az előkészített tepsikbe, fontos, hogy mindenhol egy rétegben legyenek, ne fedjék egymást a szeletek. 

A répákat süssük 12-15 percig, de folyamatosan figyeljük, majd forgassuk át őket, hogy a másik felük is süljön 5-8 percet. Mikor a répa szélei felkunkorodnak, elkezdenek megfeketedni és már a közepe sem ruganyos, készen vannak. Várjuk meg, míg kihűlnek, csak utána tegyük őket tálba vagy dobozba. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük