
Isteni gesztenyegolyó csokoládéba mártva: alig van vele munka

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
Ha szeretnél egy kis időt spórolni az ünnepi menü elkészítésén, dobd össze ezt a sütés nélküli csokis gesztenyegolyót.
Az isteni gesztenyegolyót kezdők is elkészíthetik, szinte semmi munkával, pillanatok alatt elkészül, csak arra kell egy kis időt szánni, míg a massza összeáll a hűtőben. A golyó alapjaként minél magasabb gesztenyetartalmú pürét használj: én most csak cukrozottat találtam, de a natúr még jobb választás, viszont abban az esetben több édesítőt adj hozzá. Ha pedig a püré, a darált keksz és az étcsoki is elég édes, nem is kell hozzá pluszcukrot keverni.
A gesztenyéhez nem csak a csoki passzol, a vanília is, ezért érdemes jobb minőségű vaníliakivonattal vagy bourbon vaníliás cukorral ízesíteni.
Hogy könnyebb legyen a golyókat bevonni, egy kevés tejjel lazítsd az olvasztott csokoládét, hogy picit hígabb, de még krémes legyen, a vaj pedig a fényes bevonatról gondoskodik.
Gesztenyegolyó

Hozzávalók 20 darabhoz
Gesztenyegolyó:
- 40 dkg gesztenyepüré (70-80%-os, cukrozott)
- 20 gramm étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 dkg darált keksz
Csokimáz:
- 100 gramm étcsokoládé
- 25 gramm vaj
- 2 ek tej
Elkészítés:
Készítsük el a gesztenyegolyót:
A csokoládét törjük kockákra, majd tegyük mikrózható tálba. Toljuk a mikróba 20 másodpercre, keverjük át, tegyük vissza még 20 másodpercre, míg megolvad.
A puha vajat keverjük simára a kétféle cukorral és az olvasztott csokival. Adjuk hozzá a gesztenyepürét és a kekszet, majd dolgozzuk össze a masszát, míg gombóc nem lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
Vegyük ki a hűtőből, majd formázzunk belőle diónyi golyókat.
Készítsük el a mázat:
Az étcsokit ugyanúgy, ahogy először, mikróban olvasszuk meg, 20 másodpercenként keverjük át. Mikor elolvadt, keverjük bele a vajat, ha szükséges, tegyük vissza még a mikróba, hogy beleolvadjon. Ha simára kevertük, adjunk hozzá kb. 2-3 evőkanál tejet, annyit, hogy folyékonyabb, könnyebben kezelhető legyen a csoki.
A gesztenyegolyókat egyenként forgassuk bele az olvasztott csokiba, majd egy villa segítségével szedjük ki őket, tegyük egy tálcára. Tegyük hűvös helyre, míg megköt rajta a csoki.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors