Isteni gesztenyegolyó csokoládéba mártva: alig van vele munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szeretnél egy kis időt spórolni az ünnepi menü elkészítésén, dobd össze ezt a sütés nélküli csokis gesztenyegolyót.
Az isteni gesztenyegolyót kezdők is elkészíthetik, szinte semmi munkával, pillanatok alatt elkészül, csak arra kell egy kis időt szánni, míg a massza összeáll a hűtőben. A golyó alapjaként minél magasabb gesztenyetartalmú pürét használj: én most csak cukrozottat találtam, de a natúr még jobb választás, viszont abban az esetben több édesítőt adj hozzá. Ha pedig a püré, a darált keksz és az étcsoki is elég édes, nem is kell hozzá pluszcukrot keverni.
A gesztenyéhez nem csak a csoki passzol, a vanília is, ezért érdemes jobb minőségű vaníliakivonattal vagy bourbon vaníliás cukorral ízesíteni.
Hogy könnyebb legyen a golyókat bevonni, egy kevés tejjel lazítsd az olvasztott csokoládét, hogy picit hígabb, de még krémes legyen, a vaj pedig a fényes bevonatról gondoskodik.
Gesztenyegolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
Gesztenyegolyó:
- 40 dkg gesztenyepüré (70-80%-os, cukrozott)
- 20 gramm étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 dkg darált keksz
Csokimáz:
- 100 gramm étcsokoládé
- 25 gramm vaj
- 2 ek tej
Elkészítés:
Készítsük el a gesztenyegolyót:
A csokoládét törjük kockákra, majd tegyük mikrózható tálba. Toljuk a mikróba 20 másodpercre, keverjük át, tegyük vissza még 20 másodpercre, míg megolvad.
A puha vajat keverjük simára a kétféle cukorral és az olvasztott csokival. Adjuk hozzá a gesztenyepürét és a kekszet, majd dolgozzuk össze a masszát, míg gombóc nem lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
Vegyük ki a hűtőből, majd formázzunk belőle diónyi golyókat.
Készítsük el a mázat:
Az étcsokit ugyanúgy, ahogy először, mikróban olvasszuk meg, 20 másodpercenként keverjük át. Mikor elolvadt, keverjük bele a vajat, ha szükséges, tegyük vissza még a mikróba, hogy beleolvadjon. Ha simára kevertük, adjunk hozzá kb. 2-3 evőkanál tejet, annyit, hogy folyékonyabb, könnyebben kezelhető legyen a csoki.
A gesztenyegolyókat egyenként forgassuk bele az olvasztott csokiba, majd egy villa segítségével szedjük ki őket, tegyük egy tálcára. Tegyük hűvös helyre, míg megköt rajta a csoki.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors