Készíts vaníliakivonatot házilag: bármilyen desszerthez szükség lehet rá

Nyomtatás
vaníliakivonatcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vaníliakivonat egy olyan alapvető dolog a konyhában, mint bármelyik másik fűszer, csak éppen ezt az édes ételekhez használjuk. Alig van olyan desszert, amibe ne tennék belőle, úgyhogy ideje volt már, hogy házilag is elkészítsem.

Most biztos azt gondoljátok, a vaníliarúd aranyárban van. Igen, tényleg így van, azonban, ha azt nézitek, hogy 750 milliliternyi vaníliakivonatot kaptok végeredményül, amiből néhány csepp elég egy süteménybe, megéri a befektetést.

Mint a képen is láthatjátok, a házi vaníliakivonat köszönőviszonyban sincs a boltban kapható vaníliaaromákkal, sötétbarna színe van, egyáltalán nem olyan átlátszó, netalán sárgás, mint az üzletekben kapható változatai. Ez ugyanis tényleg csak és kizárólag vaníliarúdból és tiszta, minél semlegesebb ízű alkoholból áll.

A két hozzávaló

Fontos, hogy a vanília minőségi legyen, próbáljunk meg belőle madagaszkárit szerezni, alkoholból viszont szinte bármilyet használhatunk. A lényeg, hogy legalább 40%-os és semleges ízű legyen, a legjobb és legolcsóbb talán a vodka, de lehet bourbonnel, rummal vagy brandyvel is készíteni.

Ajándékba is

Ha ajándékba is adnánk belőle, akkor készítsük kicsi, kb. 60 milliliteres üvegekben az adagokat, de ha nem találunk ilyeneket, vagy egyszerűen csak saját felhasználásra szeretnénk, akkor természetesen elkészíthetjük egy nagy üvegben is. Ebben az esetben mind a 6 vaníliarudat ebbe tegyük.

Vaníliakivonat házilag

vaníliajánló

Hozzávalók 7 decihez

  • 750 milliliter semleges ízű, 40%-os alkohol (bourbon, vodka, brandy, rum)
  • 6 darab vaníliarúd
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő 12 darab kb. 60-65 milliliteres üvegcsét. (Vagy készítsük el egy nagy, 750 milliliteresben.)

Osszuk szét az alkoholt a 12 üvegcse között.

Mindegyik vaníliarudat vágjuk ketté hosszában, hogy a magok előkerüljenek. Utána vágjuk félbe a rudakat, hogy 12 darabunk legyen belőle.

Tegyünk minden üvegcsébe egy darab vaníliarudat. Jól zárjuk le az üvegeket, majd alaposan rázzuk őket össze.

Legalább 4 hétig hagyjuk állni, mielőtt felhasználnánk, de annál jobb, minél tovább hagyjuk. Néhánynaponta rázogassuk meg őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon