Ez a legjobb búzaliszt helyett, ha palacsintáról van szó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Búzaliszttel tanultam meg sütni-főzni, így meglehetősen nagy kihívás volt, amikor végigpróbálgattam csaknem az összes paleolisztet.
Gyakorlatilag tövig rágtam a körmeimet, amikor megpróbáltam a sikéres lisztet magliszttel helyettesíteni és a végeredményben a süti helyett egy ragacsos, morzsalékos kupacot húztam ki a sütőből. De ettem már így kókuszízű spenótot és kocsonyás állagú főzeléket is, sőt, nyúlós tésztát is. Szerencsére egy rövid kísérletezgetés után azért ügyesen el lehet lavírozni velük a konyhában.
Ez a legjobb búzaliszt helyett, ha palacsintáról van szó
A palacsinta ugyancsak kritikus pont a paleóban. A kókusz- vagy mandulaliszt íze tökéletesen illene hozzá, viszont tapasztalataim szerint ezekből készítve hamar egy halomban összeragad a serpenyő alján, vagy fordításkor darabjaira szakad. Aztán rátaláltam a gesztenyelisztre, amiből szuper finomság készíthető, és szinte teljesen úgy viselkedik a palacsintában, mint a búzaliszt. Gyönyörű, akár egészen vékony palacsintákat is lehet vele készíteni, bár egy plusz, kellemes gesztenyeízzel számolni kell.
A gesztenyés töltelék elkészítése gyors és egyszerű, ezért egy gesztenyeimádót azonnal le lehet nyűgözni ezzel a párossal. Természetesen a kakaó és a lekvár is illik hozzá, ezekkel sem lehet nagyon mellélőni.
Gesztenyés paleopalacsinta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab tojás
- 3 deciliter kókusztej
- 12 dekagramm gesztenyeliszt
- 0.5 deciliter kókuszolaj
- 100 gramm Cukrozatlan gesztenyemassza
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 1 evőkanál eritrit
Elkészítés:
A hagyományos palacsintákhoz hasonlóan a tojásokat alaposan összekeverjük a gesztenyeliszttel, majd apránként felöntjük 2 deciliter kókusztejjel. Ha a kókuszolaj állaga keményebb, akkor a legegyszerűbb, ha az első serpenyőt kézzel kikenjük vele.
Felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyit csorgatunk bele a gesztenyés tésztából, szépen eloszlatjuk a serpenyőben. Egy perc után alányúlunk, megfordítjuk, szép barnára sütjük a másik oldalát is.
A gesztenyés tészta nem szakad el, ha minden darab kisütése után újra elegendő kókuszolajat teszünk a serpenyőbe. A fenti mennyiségből 4 vastagabb, vagy 6-7 vékonyabb palacsinta is kijöhet, ki hogy szereti.
A krémhez 1 deciliter kókusztejet felfőzünk a vaníliaporral és az eritrittel, majd a villával összenyomkodott gesztenyemasszához adjuk és jól összekeverjük. Ha az állaga krémesen kenhető és kissé kihűlt, a palacsintákra simítjuk, összetekerés után máris tálalható.
Fotó: Tamás Katalin/Sóbors