Pofonegyszerű gesztenyés kevert süti: villámgyorsan elfogy a tányérról
Ha van a mélyhűtődben gesztenyemassza, villámgyorsan elkészítheted ezt a mennyei gesztenyés kevert sütit.
Ha szereted a cukrászdákban is kapható, csokival borított gesztenyeszívet, próbáld ki belőle a koreai verziót is, amely főtt gesztenyével, mézzel és fahéjjal készül. Kívülről diós vagy mandulás borítást kap, így egyszerre ropogós és krémes lesz.
Mivel a gesztenye főzése és pucolása eléggé időigényes, ha gyorsítani szeretnél a folyamaton, nyugodtan használhatsz készen kapható, csomagolt főtt gesztenyét, a sült azonban nem lesz jó választás, mert túlzottan darabos és száraz.
A megfőtt gesztenyét aztán mézzel, fahéjjal és vaníliával ízesítik, előbbitől áll össze gyúrható gombóccá. Utána már csak annyi a dolgod, hogy megformázd, majd valamilyen diófélébe forgasd. Akár olvasztott csokiba is márthatod, ha maradnál a klasszikus cukrászdai vonalnál.
A gesztenyét áztassuk vízbe 1 órára, mielőtt nekiállunk a desszertnek. Ami felúszik a víz tetejére, azt dobjuk ki, mert kukacos.
A gesztenyéket tegyük egy kis lábasba, öntsük fel vízzel. Forrástól számítva 15 percig főzzük nagy lángon. Utána vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 10 percig.
A gesztenyét szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Vágjuk őket félbe, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a gesztenyehúst a héjból. Az így kapott gesztenyehúst egy mozsárban vagy krumplinyomóval törjük össze, majd toljuk át egy szitán, hogy ne maradjon darabos.
2 evőkanál mézet, a fahéjat, a cukrot és a sót melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor egynemű a szirup, öntsük rá a gesztenyére, gyúrjuk vele össze.
Szedjük a masszát 12 részre, készítsünk 12 gombócot. Mindegyiket formázzuk meg gesztenye alakúra.
A mandulát/diót/mogyorót aprítsuk durvára.
A „gesztenyék” szélesebb felét mártsuk a maradék 1 evőkanál mézbe, majd az aprított magvakba.
Tipp: a boltban kapható, csomagolt főtt gesztenyével is működik a recept, úgy rengeteg időt spórolhatsz meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu