Így készül a tökéletes sült gesztenye: a pucolásával sem lesz probléma

sültgesztenye2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs tél sült gesztenye nélkül, isteni finom az illatos nassolnivaló, és ünnepi hangulatot varázsol a lakásba.

A finom sült gesztenye titka nem a sütési időben vagy hőfokban rejlik, sokkal inkább az előkészítésben. Az első és legfontosabb lépés a gesztenye beszerzése: lehetőleg piacon vedd meg, minél nagyobb, keményebb és fényesebb szemeket válassz, arra is figyelj, hogy ne legyen lukacsos vagy túl könnyű a súlya, mert akkor nagy eséllyel kukacos. 

Ha megvan a tökéletes gesztenye, jöhet az áztatás. Ahogy hazaértél a piacról, tedd annyi vízbe a szemeket, amennyi ellepi őket, majd hagyd benne minimum 3 órára, de inkább egy éjszakára. Ha a gesztenye feljön a víz tetejére, valószínűleg kukacos, azt dobd ki.

A megpuhult gesztenyehéjat könnyű lesz bevagdosni, a domború oldalára vágj x-et egy éles kés segítségével, így szépen kinyílik majd a sütőben, könnyebb lesz megpucolni. Indulhat is a sütés.

Pucolás

Ha az áztatás és a bevagdosás is megvolt, könnyű lesz megpucolni a sült gesztenyét, azonban mindenképp melegen hámozd le róluk a héjat, ha kihűlnek, már nem lesz olyan könnyű a dolgod. Ha nagy adag gesztenyét készítettél, és nem tudod mindet rögtön megpucolni, még forrón tedd konyharuhába a szemeket, a keletkező gőz tovább puhítja őket, így később is könnyen le tudod szedni a héjat.

Sült gesztenye

sültgesztenye

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm gesztenye
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyét áztassuk vízbe minimum 3 órára, de inkább egy egész éjszakára.

Másnap vágjuk be keresztben a domború oldalukat.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyük a gesztenyéket a vágott felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk a sütőbe 25-30 percre, mikor már jön az illata és felpöndörödik a héja, készen van.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük