Varázslatosan krémes, tejszínes gombaleves: a fehérbortól izgalmas
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hűvös napok beköszöntével nincs is jobb egy tányér forró és krémes gombalevesnél, ami átmelegít és megnyugtat.
Egy fárasztó nap után a munkából hazaérve az embernek nincs nagy kedve főzőcskézni, könnyebb ilyenkor rendelni valamit, vagy egy íztelen zacskós levest választani. Vessünk ennek véget! Hoztam az ilyen napokra egy különlegesen krémes gombalevest, amely az íze mellett a gyors elkészítése miatt is felkerült kedvenceink listájára.
Ez után a recept után soha többé nem fog senkinek az eszébe jutni a zacskós leves, hisz alig pár keverés, kavarás és kész az ízletes, szépséges gombakrémlevesünk. A varázsereje egyszerű fűszerezésének köszönhető, a kakukkfű pikáns ízt ad a levesnek és még torokfertőtlenítő hatása is van.
Gombakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Gombakrémleveshez
- 20 dekagramm vaj
- kevés olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 80 dekagramm gomba
- 1 maréknyi kakukkfű
- 500 milliliter marhahúsleves alaplé
- 1 deciliter fehérbor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 250 milliliter tejszín
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
Pirítóshoz
- 1 darab bagett
- vaj a kenéshez
- 20 dekagramm sajt
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Egy nagy edényben olvasszuk fel a vajat egy kevés olaj társaságában, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát.
Kicsit dinszteljük a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát.
Egy perc után mehet az edénybe a vékonyra szeletelt gomba - de egy maréknyit tegyünk félre belőle - és a felaprított friss kakukkfű.
Pár perc elteltével adjuk hozzá a bort. Körülbelül 3 perc után mehet a liszt a gombára, jól összekeverjük, közben a só és a bors is mehet a leveshez.
Most következik az alaplé, 10-15 percig hagyjuk békén a levest, fedő alatt főjön, néha azért nézzünk rá és keverjük meg!
Utolsó lépésként a tejszín következik, jól elkeverjük, pár perc után beletesszük a friss petrezselymet, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Turmixoljuk krémesre botmixer segítségével. A félretett gombaszeleteket pirítsuk le, tökéletes levesbetét lesz belőlük.
A kész levest magában is fogyaszthatjuk, de egy kis fokhagymás vagy sajtos pirítóssal gazdagabb ízélményben lehet részünk.
Pirítós készítése:
Egy bagettet vékonyan felszeletelünk, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A kenyereket fokhagymával dörzsöljük át, vagy kenjük meg vajjal a tetejét és szórjuk meg sajttal. Addig süssük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Fotó: Getty Images