Gombás-krumplis galette: omlós, vajas tészta öleli körbe a pirult zöldségeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Laktató, ízes és nagyon különleges ez a krumplis galette, ráadásul nem bonyolult az elkészítése sem.
A galette egy külön műfaj: omlós, vajas tészta az alapja, amire bármilyen édes vagy sós feltét kerülhet. A tésztája picit a linzerre és a pitére hajaz, de cukor nélkül és rengeteg vajjal készül.
Jelen esetben gombás, krumplis verzió készült belőle: a töltelék lelkét a sok friss zöldfűszer adja, a gombához nagyon jól megy a kakukkfű és a rozmaring, de ha nem tudunk frisset beszerezni belőlük, szárítottal is helyettesíthetők.
Fontos, hogy a burgonyát hajszálvékonyra vágjuk, még jobb, ha gyaluljuk, úgy biztosan puhára sül. A gombás-krumplis galette nagyon laktató, ízgazdag és különleges fogás.
Gombás galette
Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta:
- 300 gramm liszt
- 200 gramm hideg vaj
- 0.5 teáskanál só
- 1 deciliter víz
Töltelék:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm barna csiperkegomba
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 1 evőkanál rozmaring (friss)
- 1 teáskanál őrölt oregánó
- friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 3 kisebb darab burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük, majd az egészet egynemű tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre, a burgonyát pucoljuk meg, majd gyaluljuk hajszálvékonyra. A hagymát kockázzuk össze.
Egy serpenyőben melegítsünk kb. 3 evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát, addig kevergessük, míg puha és picit pirult nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a zöldfűszereket - a petrezselyem kivételével -, ha nincs friss kakukkfüvünk vagy rozmaringunk, őrölttel helyettesíthetjük. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, majd a zúzott fokhagymát, dinszteljük, míg a hagyma üveges nem lesz. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre 5 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki vékony köralakra. A kör közepére - a széleken hagyjunk kb. 2-3 centi helyet - pakoljuk a krumpliszeletek felét, erre kanalazzuk rá a gombás keveréket, majd tegyük a tetejére a maradék krumpliszeletet. Szórjuk meg az összeaprított friss petrezselyemmel.
A tészta széleit hajtsuk be a töltelékig, picit nyomkodjuk le. Verjünk fel egy tojást, majd kenjük be vele a tészta széleit. Kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images