Gyors és egyszerű gombás-májas táska: a leveles tésztával nincs sok macera
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A bolti késztermékek sem ördögtől valók, leveles tésztából és májkrémből elképesztően finom ételek készíthetők.
Gyakran előfordul az emberrel, hogy se ideje, se energiája nincs főzni, és jól jönne valami egyszerű, gyors, de azért látványos megoldás. Ez a májas táska leveles tésztából és májkrémből készül egy kis gombával és pár fűszerrel felturbózva, úgyhogy tényleg alig van vele munka.
A zöldfűszer a lelke
A gombához és a májhoz sokféle zöldfűszer áll jól, legyen az majoranna, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, úgyhogy kamránk és konyhánk felszereltsége alapján nyugodtan bővítsük a listát. Mivel a töltelékben már minden el van készítve, meg van puhulva, éppen csak annyi ideig kell sütni a táskát, amíg a leveles tészta aranybarnára nem sül.
Ha maradna ki töltelék, nyugodtan kenhetjük kenyérre, de finom melegszendvics is készíthető belőle.
Gombás-májas táska
Hozzávalók 9 darabhoz
- 250 gramm májkrém
- 250 gramm leveles tészta
- 250 gramm csiperke gomba
- ízlés szerint majoranna (morzsolt)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dekagramm sajt
- ízlés szerint petrezselyem
- 1 darab tojás (kenéshez)
- ízlés szerint kakukkfű
Elkészítés:
Készítsük elő az alapanyagokat: a gombát pucoljuk meg és vágjuk szeletekre, majd a vöröshagymával együtt aprítsuk össze. Aki nagyobb darabokban szereti a gombát, hagyhatja szeletekben is. A fokhagymát reszeljük le. A leveles tésztát vegyük ki a fagyasztóból, kiolvad, mire a töltésig jutunk. A májkrémet elkészíthetjük házilag is, ehhez itt találtok receptet.
Egy kis olajon dinszteljük meg a hagymát, majd mikor már puha, adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, illetve a majorannát. Pár percig pároljuk, a gomba levet fog ereszteni.
A levet szűrjük le róla, majd adjuk a hagymás-gombás alapot a májkrémhez. Reszeljük bele a sajtot is, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és kakukkfüvet. Alaposan keverjük össze.
Attól függően, hogy milyen leveles tésztát használunk, nyújtsunk vagy terítsünk ki két egyforma téglalapot belőlük. Én olyat használtam, amelyben pont 2 darab 125 grammos téglalap volt, így nem kellett formáznom.
Terítsük ki az egyik lapot a munkafelületre, majd egy éles kés vagy pizzavágó segítségével vágjuk fel 9 részre. Mind a 9 rész közepébe kanalazzunk a gombás töltelékből egy adagot. Vágjuk fel a másik lapot is 9 részre, majd helyezzük rá a tésztalapokat a töltelékes felére.
Verjük fel a tojást, amivel majd lekenjük a batyukat, és mártsunk bele egy villát. A tojásos villával nyomkodjuk össze a májas táska széleit, végig körben a perem mentén. (A tojásra azért van szükség, mert így nem ragad majd a villa a ragacsos tésztához.)
Ha összenyomkodtuk a széleket, a maradék tojással kenjük le a májas táskák tetejét, majd villával szúrjunk pár lukat a táskák tetejére, ahol távozni tud a gőz. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük őket, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors