Gyors és egyszerű gombás-májas táska: a leveles tésztával nincs sok macera

gombástáska
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A bolti késztermékek sem ördögtől valók, leveles tésztából és májkrémből elképesztően finom ételek készíthetők.

Gyakran előfordul az emberrel, hogy se ideje, se energiája nincs főzni, és jól jönne valami egyszerű, gyors, de azért látványos megoldás. Ez a májas táska leveles tésztából és májkrémből készül egy kis gombával és pár fűszerrel felturbózva, úgyhogy tényleg alig van vele munka. 

A zöldfűszer a lelke

A gombához és a májhoz sokféle zöldfűszer áll jól, legyen az majoranna, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, úgyhogy kamránk és konyhánk felszereltsége alapján nyugodtan bővítsük a listát. Mivel a töltelékben már minden el van készítve, meg van puhulva, éppen csak annyi ideig kell sütni a táskát, amíg a leveles tészta aranybarnára nem sül.

Ha maradna ki töltelék, nyugodtan kenhetjük kenyérre, de finom melegszendvics is készíthető belőle. 

Gombás-májas táska

májas

Hozzávalók 9 darabhoz:

  • 250 gramm májkrém
  • 250 gramm leveles tészta
  • 250 gramm csiperke gomba
  • ízlés szerint majoranna (morzsolt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dekagramm sajt
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • ízlés szerint kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő az alapanyagokat: a gombát pucoljuk meg és vágjuk szeletekre, majd a vöröshagymával együtt aprítsuk össze. Aki nagyobb darabokban szereti a gombát, hagyhatja szeletekben is. A fokhagymát reszeljük le. A leveles tésztát vegyük ki a fagyasztóból, kiolvad, mire a töltésig jutunk. A májkrémet elkészíthetjük házilag is, ehhez itt találtok receptet.

Egy kis olajon dinszteljük meg a hagymát, majd mikor már puha, adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, illetve a majorannát. Pár percig pároljuk, a gomba levet fog ereszteni.

A levet szűrjük le róla, majd adjuk a hagymás-gombás alapot a májkrémhez. Reszeljük bele a sajtot is, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és kakukkfüvet. Alaposan keverjük össze. 

Attól függően, hogy milyen leveles tésztát használunk, nyújtsunk vagy terítsünk ki két egyforma téglalapot belőlük. Én olyat használtam, amelyben pont 2 darab 125 grammos téglalap volt, így nem kellett formáznom.

Terítsük ki az egyik lapot a munkafelületre, majd egy éles kés vagy pizzavágó segítségével vágjuk fel 9 részre. Mind a 9 rész közepébe kanalazzunk a gombás töltelékből egy adagot. Vágjuk fel a másik lapot is 9 részre, majd helyezzük rá a tésztalapokat a töltelékes felére. 

Verjük fel a tojást, amivel majd lekenjük a batyukat, és mártsunk bele egy villát. A tojásos villával nyomkodjuk össze a májas táska széleit, végig körben a perem mentén. (A tojásra azért van szükség, mert így nem ragad majd a villa a ragacsos tésztához.) 

Ha összenyomkodtuk a széleket, a maradék tojással kenjük le a májas táskák tetejét, majd villával szúrjunk pár lukat a táskák tetejére, ahol távozni tud a gőz. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük őket, míg a tetejük aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük