Sós, töltött palacsinta: így hasznosítsd újra, ha meguntad édesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A palacsinta tipikusan olyan étel, amit bárhol és bármikor meg bírunk enni, mégis mindig eljön az a pont, amikor már nem kívánjuk az édes ízeket. Szerencsére a palacsintatészta univerzális, tökéletes alapja lehet édes és sós ételeknek egyaránt.
Nekem az egyik kedvenc fogásom a hortobágyi húsos palacsinta, személy szerint jobban szeretem a palacsintatésztát sósan, mint édesen. Nem is volt kérdés, hogy más sós töltelékeket is ki kell próbálnom.
Együtt sokkal finomabbak
A gomba és a spenót két megosztó alapanyag, mégis olyan jól működnek együtt, olyan tökéletes harmóniában vannak, hogy én is, aki különösebben egyikért sem rajong, nagy élvezettel falatoztam a párosukat. Ráadásul a sós kecskesajt és a friss zöldfűszerek is nagyon jól kiegészítik az ízeket, a gomba pedig le van pirítva, úgyhogy nem lesz gumis az állaga.
Fel lehet turbózni a tésztát is
A palacsinta receptje nem szerepel külön a leírásban, mindenki készítse el a szívének legkedvesebb verziót, de ha esetleg nincsen még bevált alapreceptetek, akkor itt találjátok a miénket. Mivel sós töltelék kerül bele, a tésztával is lehet játszani, fel lehet dobni fűszerekkel, sajtokkal.
Gombás-spenótos palacsinta
Hozzávalók 12 adaghoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm gomba
- 1 marék petrezselyem
- 1 opcionális friss kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 250 gramm friss spenót
- 150 gramm kecskesajt (vagy más sós sajt)
- opcionális tejföl
- 12 darab palacsinta
Elkészítés:
Olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a gombát, és körülbelül 10 percig puhítsuk. Amikor kezd barnulni, adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, keverjük össze alaposan 1 perc alatt.
Vegyük lejjebb a lángot, keverjük bele a spenótot is. Fedjük le a serpenyőt, 2 percig hagyjuk így, amíg a spenót megfonnyad. Vegyük le a tetőt, keverjük bele a petrezselymet, kakukkfüvet és a sajtot is, hogy kicsit megolvadjon.
Ha száraznak érezzük a tölteléket, kenjük meg a palacsintákat tejföllel és arra halmozzuk a spenótos-gombás keveréket, de ez csak opció. Töltsük meg a palacsintákat a töltelékkel, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images