Ilyen a görög krumplipüré, a skordalia: fokhagyma és citromlé gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csak jobb híján nevezzük pürének a görög ételt, valójában inkább egy krumplis mártogatósról van szó, amit előtelként és köretként is kínálhatnak.
A skordalia a görög konyha fokhagymás mártogatósa, amely alapját - a legtöbb esetben - főtt krumpli képezi, de száradt, másnapos kenyérrel is elkészíthető. Ebből a görög receptből sem hiányozhat a citrom és az extra szűz olívaolaj, utóbbitól lesz krémes a krumpli állaga. Citrom helyett fehérborecet is használható, a lényeg, hogy picit savanykás legyen az összhatás.
A mi krumplipürénkhez valójában nem sok köze van, se vaj, se tej nincs benne, viszont - a fent említett alapanyagokon kívül - mandulát vagy diót is tartalmaz. Görögországban nem is annyira köretként, inkább mártogatósként kínálják, de halak vagy grillhúsok mellé is előszeretettel fogyasztják.
A püré/mártogatós lényegi eleme a fokhagyma, a mennyisége személyre szabható, ehhez az adaghoz 3-6 gerezdet ajánlunk. Ha még intenzívebb ízekre vágysz, a fokhagymát süsd meg sütőben, mielőtt pürésíted.
Görög krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm krumpli
- ízlés szerint só
- 100 gramm blansírozott mandula
- 4 gerezd fokhagyma
- 60 milliliter citromlé
- 180 milliliter extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra - az így kapott súlya legyen 500 gramm. Mossuk át a burgonyát, majd tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, majd forrásig melegítsük, utána vegyük lejjebb a lángot, 10-15 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, majd tegyük félre.
A megpucolt fokhagymagerezdeket, a blansírozott mandulát, egy csipet sót és a citromlevet tegyük egy aprítógépbe. Dolgozzuk össze, míg pürés állaga nem lesz.
A megfőtt krumplit krumplinyomóval pépesítsük. Adjunk hozzá 120 milliliter olívaolajat, egyszerre csak egy keveset öntsünk hozzá, alaposan keverjük el, utána mehet a többi. Keverjük hozzá a fokhagymás-mandulás pürét is. Utána öntsük hozzá a maradék olívaolajat is, mindig egy keveset. Alaposan keverjük el, kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk.
Olívaolajjal meglocsolva, zöldhagymával vagy citromhéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images