Pizzás pogácsa foszlós kelt tésztából: sajt és paradicsompüré kerül a tésztájába
A kelt tésztából készült pizzás pogácsa a fűszeres paradicsompürének és a sajtnak köszönheti nagyszerű ízét.
Sós nassolnivalók közül a pogácsa verhetetlen, a paletta színes, mégis bátran kijelenthetjük, hogy a sajtos verzió a legnagyobb sztár. Mivel a sajtok választéka is bőséges, többféléből lehet elkészíteni. Mindegyik finom a maga módján, de a trónon csak egy csücsül, és ez bizony a gouda sajtos.
A gouda sajt Hollandia legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sajtfajtája. A sajt kérgét paraffinnal vonják be, ami nem ehető, ezért vágd le, mielőtt lereszelnéd. A kedvelt sajt zsírtartalmának köszönhetően kellemesen olvad, ezért a pogácsa tésztájában is helyet kap. A péksüti tetejére is kerül belőle, bátran szórhatsz a receptben írt mennyiségnél többet is.
A sajt szélét vágjuk le, azt nem fogjuk használni, a többi részét reszeljük le.
A reszelt sajthoz adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt és a puha vajat, az egészet keverjük össze.
A masszához forgassuk hozzá az élesztőt.
A lisztet a sóval keverjük egybe, utána adjuk hozzá a vajas masszához és alaposan dolgozzuk egybe.
A lágy masszát nyomkodjuk tálba, fedjük le fóliával, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 centi vastagra, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjunk rájuk sajtot. 30 percig pihentessük, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-18 percre, míg szép aranybarnára sül.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu