Villámgyors feta sajtos pogácsa – Kelesztés nélkül készül a sós harapnivaló

fetás pogi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kellemesen sós ízt ad a pogácsa tésztájának a feta, kicsit más lesz, mint a hagyományos sajtos verziók.

A pogácsa az egyik legnépszerűbb sós falatka, számtalan ízesítésben készül, talán a krumplis és a sajtos a legnépszerűbb közülük. A pogácsa azért pepecselős, mert általában élesztővel készítik, így a kelesztési időn sajnos nem tudsz spórolni. Ez a sült hagymás pogácsa is ilyen, persze, ha szeretsz kelt tésztával dolgozni, akkor nem fog zavarni, de ha sietsz, akkor szerencsére léteznek sütőporos változatok is. A hajtogatást nem érdemes megspórolni, mert nemcsak szép, hanem könnyedebb is lesz a sós nassolnivaló.

Ha szereted a sajtos harapnivalókat, akkor érdemes fetával is kipróbálni őket, ez a lágy sajt kellemes sós ízt és puhaságot ad a tésztának. Ebbe a spenótos csigába is tökéletes, ráadásul ez is gyors recept, hiszen leveles tésztából készítheted. Pogácsába is gyúrhatsz fetát, csak arra figyelj, hogy ne tegyél a tésztába annyi sót, mert jóval sósabb lesz a sajttól. Ez a recept is sütőporos, így gyorsan megvan, de azért a hajtogatást ne spórold meg. 

Feta sajtos pogácsa

fetás pogi recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 220 gramm feta sajt
  • 250 gramm vaj (jéghideg)
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 1 teáskanál tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük el a lisztet, a sót és a sütőport. A fetát törjük össze villával, és morzsoljuk össze a felkockázott hideg vajjal. A vajas keveréket gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a lisztes keverékkel. A tojásokat válasszuk szét, és gyúrjuk a tésztába a fehérjét. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét.

A tésztát borítsuk egy meglisztezett deszkára, kicsit lapogassuk el, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 centiméter vastagra. Fordítsunk rajta egyet, nyújtsuk még egy kicsit vékonyabbra, majd a tetejéről a kétharmadát hajtsuk le, és az alját hajtsuk rá. A bal oldalról hajtsuk be a harmadáig, a másik oldalt pedig hajtsuk alá. Erre azért van szükség, hogy szép réteges legyen a pogácsa. Nyújtsuk a tésztát 2 centiméter vastagra. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, a maradék tésztát pedig ugyanilyen módszerrel nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg el nem fogy. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy tálban keverjük el a tojássárgáját és a tejszínt, és kenjük le vele a pogácsák tetejét.

Süssük 25 percig a pogácsákat. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük