Remegős gőzgombóc selymes vaníliasodóval: a puha tészta csokis tölteléket kap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gőzgombóc osztrák finomság, az egyik legkedveltebb hütte étel, ami édes és sós verziókban is kóstolható.
A kelt tésztából készült gombócok a knédlihez hasonlóan gőzöléssel készülnek, akár párolóedényben is elkészíthetők. Ha azonban nem rendelkezik az ember ilyen konyhai eszközzel, de szívesen enne gőzgombócot, egy kis turpisságra is szükség lesz az elkészítéséhez. A nagyi praktikáját követve a gyöngyöző víz felszínére beolajozott sütőpapírt kell helyezni, amire a gombócokat bátran rá lehet ültetni, csupán arra figyelj, hogy ne pakolj sokat a papírra és ne felejtsd el lefedni, miközben párolod.
Sípályákon nagy kedvenc az édes gőzgombóc, amit gyakran szilvalekvárral töltve szoktak kínálni, persze más ízesítésű dzsem is kerülhet a tésztába. Ha nem kedveled a lekvárt, csokit, de még nutellát is kanalazhatsz a gombócok közepébe.
Gőzgombóc csokival és vaníliasodóval
Hozzávalók 10 darabhoz
A gombóchoz:
- 3 deciliter tej (langyos)
- 2 evőkanál cukor
- 7 gramm élesztő (por)
- 1 darab tojás
- 3 dekagramm vaj (olvasztott)
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 200 gramm tej- vagy étcsoki
- 10 dekagramm olvasztott vaj a kenéshez
A sodóhoz:
- 1 darab vaníliarúd
- 5 deciliter tej
- 2 evőkanál (barna) cukor
- 3 darab tojássárgája
- mák, porcukor vagy lekvár a tetejére
Elkészítés:
Először a gombócokat készítsük el. A tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk 2-3 percet, amíg az élesztő felfut, ezután üssük bele a tojást, az olvasztott vajat is csorgassuk bele.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és gyúrjuk össze, dagasszuk, majd letakarva 1 órát pihentessük.
A megkelt tésztából gyúrjunk 10 cm átmérőjű gombócokat, amelyeknek a közepébe 1-2 kocka csokit is rejtsünk. Az elkészített gombócokat tegyük félre és 30 percig pihentessük.
Egy nagyobb méretű fazékba tegyünk fel vizet forrni, miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz, majd tegyünk rá egy párolóbetétet, helyezzük rá az olvasztott vajjal megkent gombócokat és pároljuk lefedve 10-15 percig.
Vaníliasodó:
A tejet öntsük magas falú lábasba.
A vaníliarúdat vágjuk félbe, a kikapart magját tegyük a tejbe.
A vaníliás tejhez adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgáját, majd alacsony láng felett, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, amíg a sodó besűrűsödik.
Az elkészült gombócokat kínáljuk vaníliasodóval, a tetejükre porcukor, mák vagy lekvár kerülhet.
Fotó: Getty Images