
Grillezett, füstös hagymakarika: édesre és krémesre sül a belseje

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Pár alapvető alapanyagból isteni finom és izgalmas köret születik, bármilyen grillhúst megkoronáz.
A világ egyik legegyszerűbb körete a grillezett hagyma, mégis az egyik legfinomabb. Picit füstös lesz az íze, miközben belül édesre és krémesre sül. Simán sóval és borssal is isteni lesz, de a vállalkozó kedvűek lekenhetik mustárral, mézzel, Worcester- vagy BBQ-szósszal, illetve nyugodtan mehetnek rá különböző fűszerkeverékek is.
A finom grillezett hagyma titka, hogy olívaolajjal és vajjal kell kenegetni a sütés során, így még szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. Ha sütőlapon sül a hagyma, a lapot le kell kenni olajjal, nehogy odaragadjon a zöldség.
A legegyszerűbb amúgy is, ha sütőlapon készül, akkor nem kell attól félni, hogy atomjaira hullik a hagymaszelet, ugyanis a karikáknak egyben kell maradniuk a sütés során.
Grillezett hagymakarika

Hozzávalók 4 személyre
- 2 nagy fej hagyma
- 60 milliliter olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton.
A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk 2-3 centi vastag szeletekre. Ne szedjük szét karikákra, a szeleteket hagyjuk egyben.
A vajat olvasszuk meg, majd keverjük össze az olívaolajjal egy kis tálkában.
Készítsük elő a nyársakat, de a hegyes hústű még jobb választás, majd minden hagymaszeletet húzzunk rá két nyársra úgy, ahogyan ennél a receptnél is látható. A nyársak legyenek párhuzamosak egymással, így biztosan nem esik majd szét a hagyma. Ha van a grillhez sütőlapunk, akkor nem muszáj nyársa húzni a zöldséget, közvetlenül a lapra is tehetjük, a nyársra húzás csak arra szolgál, hogy a hagymakarikák ne essenek be a rácsok közé. Ebben az esetben kenjük be olajjal a lapot.
A hagymák mindkét felét kenjük le a vajas olajjal. Tegyük a hagymaszeleteket a grillre, majd időközönként megforgatva süssük, oldalanként 5-6 perc kell neki, közben folyamatosan kenegessük a vajas keverékkel. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.
Azonnnal, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images