Grillezett, füstös hagymakarika: édesre és krémesre sül a belseje

hagymakarika2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pár alapvető alapanyagból isteni finom és izgalmas köret születik, bármilyen grillhúst megkoronáz.

A világ egyik legegyszerűbb körete a grillezett hagyma, mégis az egyik legfinomabb. Picit füstös lesz az íze, miközben belül édesre és krémesre sül. Simán sóval és borssal is isteni lesz, de a vállalkozó kedvűek lekenhetik mustárral, mézzel, Worcester- vagy BBQ-szósszal, illetve nyugodtan mehetnek rá különböző fűszerkeverékek is. 

A finom grillezett hagyma titka, hogy olívaolajjal és vajjal kell kenegetni a sütés során, így még szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. Ha sütőlapon sül a hagyma, a lapot le kell kenni olajjal, nehogy odaragadjon a zöldség.

A legegyszerűbb amúgy is, ha sütőlapon készül, akkor nem kell attól félni, hogy atomjaira hullik a hagymaszelet, ugyanis a karikáknak egyben kell maradniuk a sütés során. 

Grillezett hagymakarika

hagymakarika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 60 milliliter olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton.

A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk 2-3 centi vastag szeletekre. Ne szedjük szét karikákra, a szeleteket hagyjuk egyben.

A vajat olvasszuk meg, majd keverjük össze az olívaolajjal egy kis tálkában.

Készítsük elő a nyársakat, de a hegyes hústű még jobb választás, majd minden hagymaszeletet húzzunk rá két nyársra úgy, ahogyan ennél a receptnél is látható. A nyársak legyenek párhuzamosak egymással, így biztosan nem esik majd szét a hagyma. Ha van a grillhez sütőlapunk, akkor nem muszáj nyársa húzni a zöldséget, közvetlenül a lapra is tehetjük, a nyársra húzás csak arra szolgál, hogy a hagymakarikák ne essenek be a rácsok közé. Ebben az esetben kenjük be olajjal a lapot.

A hagymák mindkét felét kenjük le a vajas olajjal. Tegyük a hagymaszeleteket a grillre, majd időközönként megforgatva süssük, oldalanként  5-6 perc kell neki, közben folyamatosan kenegessük a vajas keverékkel. Ha kész, sózzuk, borsozzuk. 

Azonnnal, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük