
Krémes grízpuding fahéjzselével borítva – Gyorsan elkészül az édes desszert

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Ha szereted a tejbegrízt, akkor kicsit sűrűbben készítve, pudingos állagúra főzve is biztosan a kedvenced lesz.
A tejbegrízről mindenkinek a gyerekkora jut eszébe, amikor a gőzölgő édességet megszórták rengeteg kakóval, majd ki-ki ízlése szerint összekeverte vele. A tejbegríz hidegen is nagyon finom, főleg, ha kicsit sűrűbbre főzöd a szokásosnál, amitől pudingosabb állagot kap. Ilyenkor nagyon jót tesz neki a vaníliakivonat, bátran tegyél hozzá főzés közben.
A tejbegrízt dúsíthatod tojással és ízesítheted gyömölcsökkel, a nyáriasabb változatot mindenképpen egészen hidegen edd majd. Ha mégsem szereted a grízes állagot, akkor főzz házi vaníliapudingot, amely garantáltan adalékanyag-mentes lesz.
A grízpudingot téliesítve is készítheted, a tél illata pedig mi más lehetne, mint a fahéj. De nemcsak úgy rá kell szórni, hanem sziruppá kell főzni, amit egy kis zselésítő anyaggal keverve a grízes alap tetejére önthetsz. Csak győzd kivárni, amíg a hűtőben lehűl és összeérnek az ízek.
Grízpuding fahéjzselével

Hozzávalók -+ adaghoz
Puding:
- 4 ek. búzadara
- 2 ek. cukor
- 4 dl tej
- 1 tk. vaníliakivonat
Fahéjzselé:
- 2,5 dl víz
- 1 ek. fahéj
- 3 ek. cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5 szem szegfűszeg
- fél darab biocitrom
- 1 zacskó tortazselé
Elkészítés:
Készítsük el a fahéjszirupot. Egy lábasba tegyünk 250 milliliter vizet, egy evőkanál fahéjat, 3 evőkanál cukrot, egy teáskanál vaníliakivonatot, 5-6 szem szegfűszeget és reszeljük bele egy fél citrom héját. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük körülbelül 1 órát.
Ha már majdnem kész a szirup, akkor készítsük el a tejbegrízt. A tejet öntsük egy lábasba, tegyük hozzá a grízt, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, ekkor vegyük le a tűzhelyről. Kanalazzuk poharakba.
A fahéjsziruphoz keverjünk hozzá egy zacskó zselésítőt, majd forraljuk fel. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, majd öntsük a gríz tetejére. Tálalásig tegyük hűtőbe.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors