Hideg, tojáshabos grízpuding szezonális gyümölcsökkel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejbegríz az egész életemet végigkíséri. Gyerekkoromban rendszeresen ettem vacsorára, sok-sok kakaóval, igen jól összekeverve.

A tejbegríz keverve vagy nem keverve amúgy is hitvita, ebbe nem is akarok most belemenni, de a lényeg, hogy én jól összekevertem a rengeteg kakaóval, amit rászórtam, hogy egészen sötétbarna lett. Én hígan szerettem, úgyhogy mindig ott álltam apukám mellett, hogy nehogy túl sűrűre főzze. Az iskolában kapott tejbegrízt azonban ki nem állhattam. 

A gyerekeim közül a lányom imádja. Sok kakaóval, nem összekeverve, közepes sűrűségűre főzve. Reggelire szokta kérni, de a nagyszülőknél vacsorára is kap. Néha kakaó helyett házi baracklekvárt teszek rá, úgy is szívesen megeszi.

Na, de mi az a grízpuding?

Grízpudingot egy élelmiszerboltban láttam először, nagyon megtetszett az ötlet. Tejbegríz hidegen, ráadásul többféle ízesítéssel? Nyáron sokkal jobb ötlet hidegen tálalni, ráadásul rengeteg a finomabbnál finomabb gyümölcs. Picit bonyolultabb, mint a tejbegríz, és érdemes egy éjszakát a hűtőben állnia, de ezen kívül nagyon egyszerű az elkészítése.

Grízpuding

grízpudingrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm búzadara
  • 1 liter tej
  • 10 dekagramm cukor
  • 3 darab tojás (szétválasztva)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük fel habbá. A sárgáját jól keverjük el a cukorral és a vaníliás cukorral, egy kis tejjel lazítsuk.

A maradék tejet forraljuk fel, és folyamatos keverés mellett keverjük hozzá a búzadarát. Forrástól számítva maximum két perc után vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük bele a sárgáját, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Utána óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjehabot is.

Tegyük kis tálkákba, és ha kicsit kihűlt, a hűtőszekrénybe. Lekvárral, gyümölccsel, fahéjjal, kakaóval is tálalhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük