Vajpuha Sztroganov-csirkemell tejszínes szószban: ha gyorsan készítenél valami laktatót
A Sztroganov-csirkemell bő fél óra alatt az asztalon lehet, de érdemes belőle nagy adagot készíteni, mert mindenki repetát fog kérni belőle.
Ha valami nagyon gyors és egyszerű, mégis különleges és laktató fogásra vágysz, a mézes-mustáros csirkemell a legjobb választás. Kezdők is bátran nekiállhatnak, elronthatatlan a receptje, és fél órán belül tálalhatják is.
A szósz készülhet tejföllel és tejszínnel is, én most ezt a kettőt kombináltam, de nyugodtan maradhatsz csak az egyiknél is. Fontos, hogy a mártást ne forrald nagy lángon, mert akkor kicsapódhat a tejföl/tejszín, darabos lehet a végeredmény (bár ez az ízén mit sem változtat).
A mustárt és a mézet ízlés szerint adagold, nekem az alábbi arányokkal ízlett a legjobban, de ez egyéni preferencia kérdése is.
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a húst. Sóval, borssal fűszerezzük, majd süssük fehéredésig, várjuk meg, míg a kiengedett folyadék elpárolog alóla.
Amikor kifehéredett, borítsuk rá a tejfölt. Várjuk meg, míg a tejföl felolvad, majd keverjük bele a mézet és a mustárt, fokhagymaport. Alacsony lángon főzzük 5 percig.
Utána öntsük fel a tejszínnel. Melegítsük vele össze, de ne forrjon. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, mézet is adhatunk még hozzá. Főzzük még alacsony lángon pár percig, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia
@sobors.hu