Gyümölcssaláta: ez a három dolog kell bele télen, hogy finom legyen

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt hiszem Picasso mondta – hiába gugliztam, nem leltem rá –, hogy egy nő három dolgot tud a semmiből bármikor előkapni: egy kalapot, egy veszekedést és egy salátát.

Az első kettőt hagyjuk meg a divat- és pszichomagazinoknak, gasztrooldal lévén foglalkozzunk a salátával, meg hát úgyis az a legizgalmasabb téma a három közül.

Egy ilyen cikk alkalmatlan arra, hogy akár csak hozzávetőleges koordinátákat adjon a saláták csodálatos birodalmához; ha elkötelezett rajongó vagy fordulj a téma könyvtárnyi irodalmához – kutatómunkádban Váncsa István örökérvényű bonmot-ja világítsa utad. Keresd ki Váncsa István: Ezeregy recept című szakácskönyvéből, a saláták fejezet elején van! Most csak a gyümölcssalátáról beszélünk, és arról is csak alapvetésekben.

gyumolcssali

1. alapvetés:

A gyümölcsök közül lényegileg mindegyik illik mindegyikhez, bármilyen származású, ízű gyümölcs össze tud simulni egy másikkal, a lényeg, hogy a méretük egyezzen, mint egy ideális gruppenszexben. Azaz, egyforma méretű falatokra, darabokra legyenek aprítva a hozzávalók. A szex hasonlatot ezennel le is zártam.

2. alapvetés:

Ezért is botorság a recepteket görcsös pontossággal követni, egyszerűen csak inspirációnak használd őket. Egy idő után úgyis meglesz a rutinod, emlékezni fogsz rá, melyik ízkombináció ízlett, és melyik nem.

 3. alapvetés:

Figyelj oda, hogy honnan származnak alapanyagaid: ez egyrészt környezettudatos magatartás - ami az egyik legfontosabb szempontja kell legyen ma egy humanoidnak -, másrészt prompt véded a saját egészséged: ha helyi termelő által termesztett idénygyümölcsöt eszel akkor nem egy vegyszeres, félig érett, nulla vitamintartalmú rostanyagért adsz pénzt. Felesleges decemberben epret, januárban sárgabarackot venni, mert tetszetős, ám ízetlen, méregdrága árut fogsz hazavinni. Harmadrészt a hazai termények vásárlásával a magyar gazdákat támogatod, ami az eddigiekhez hasonlóan fontos szempont.

4. alapvetés:

Viszont ne légy vaskalapos: a narancsot, citromot, banánt nem tudjuk kikerülni, sőt van az a februári, márciusi délelőtt, mikor elepedsz a friss zamatokért, mikor már ránézni sem tudsz a fél éve leszedett jonatánra, akkor - lassan kiélvezve a luxust – engedj meg magadnak egy-egy gránátalmát, ananászt.

5. alapvetés:

Az előzőekhez kapcsolódik, hogy elfogadd: nem Santa Domingo-ban élsz, itt soha nem lesz olyan ízű a mangó, a kivi, a kókusz, mint ott. Azzal kell főznöd, ami itt van. Amivel egyébként abszolút elégedettek lehetünk, csak van az a hat hónap, novembertől áprilisig, amit kreatívan kell megoldani…

6. alapvetés:

És hogy hogyan legyél kreatív gyümölcssaláta fronton a sötét évszakban? A három titkos összetevővel: a fűszerekkel, a magokkal és az aszalványokkal. Mert a legunalmasabb alma is varázsos átalakuláson megy át egy kis fahéjjal, pirított dióval, mazsolával összekeverve. Válogass a három titkos segítői csoport összetevőiből és nem fogsz hibázni. Fahéj, vanília, nagyon kevés porrá tört szegfűszeg, mogyoró, mandula, dió, aszalt szilva, aszalt bármi.

7. alapvetés:

Ne édesíts! Az ötlet, hogy a gyümölcssalátát megcukrozzuk – még leírni is borzalom –, remélem téged is hidegrázással tölt el. De szerintem még méz sem kell bele, hiszen a fenti összetevők önmagukban elég édesek. Néha, nagyritkán pár csepp méz, na jó.

8. alapvetés:

A gyümölcssaláta nem krumplisaláta vagy zserbó, nem kell összeérnie. Frissen kell enni. Különben szomorú kis barna maszatokká roskadnak a finom összetevők, amit aztán a gyerek finnyogva piszkál ki a tányér szélére. Citromlé, sőt narancslé bátran mehet rá, az kis ideig segít az állagőrzésben. 

gyumolcsle

+ 1 bónusz recept:

Most ősz van, hazai gyümölcs még ugyan még kapható, most nem nagy truváj a gazdag gyümölcssaláta. Ezért inkább leírom a kedvenc téli receptem: két személyre kifilézek két nagy narancsot, a filéket is kettőbe, háromba aprítom. A narancshúst egy salátástálba teszem, a hátramaradt szánalmas, ragacsos kupacot – a narancsgerezdek hártyáit – nem dobom ki, mert mindjárt hasznát veszem! Mellészórók három evőkanál fagyasztott homoktövisbogyót, ami percek alatt kienged. Magam mélyhűtöttem, mikor augusztusban bevásároltam belőle a kolozsvári piacon.)

Szaporán felkarikázok egy méretes banánt, gyorsan feldarabolok mellé két almát, és mindezeket a narancsgerezdek mellé dobom. Gyorsan ráfacsarom kézzel a narancsgerezdek kis „rongycsomóit”, ezáltal pont annyi friss narancslé kerül rá, amennyi savtartalom megakadályozza a banán és az alma barnulását. Szórok bele egy kis mazsolát, vagy más aszalványt, szárazon megpirítok - nagyon figyelve, hogy ne égjen meg - némi finom magot, azt is beleszórom, és végül egy kis fahéjjal meghintem. 

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük