Ha hirtelen támad a sütivágy, de diétázol: paleo citromoskeksz
Mandulaliszt, kókuszliszt, xilit (vagy más édesítő)
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem tudom, a paleolit - cukor-, tejtermék- és gabonamentes - táplálkozás tartja-e még magát, vagy csak egy múló, és hosszú távon követhetetlen szélsőség volt, minden esetre abból nem lehet baj, ha van néhány olyan sütirecept a tarsolyunkban, amibe nem kell sem cukor, sem gabonaliszt, nem dobja az egekbe a vércukorszintet, mégis finom.
Ez a citromos keksz éppen megfelel ezeknek a kívánalmaknak. Szerencsére itt van alternatívának a mandula- és a kókuszliszt, ami garantáltan gluténmentes és paleolit alapanyag, ráadásul a szénhidrátszegény diétát folytatók is használhatják, a cukor helyettesítésére pedig xilitet és mézet használunk. Utóbbi elhagyható.
Mostanában többektől hallottam, hogy próbálták ugyan, de végül csak nem tudta megszokni a szervezetük a xilitet, vagyis főleg a hashajtó hatását. Ezesetben nyugodtan lehet eritritet használni, az nem okoz ilyen panaszokat.
Gyors és könnyű
Ez a recept nem igazán egy tíz fős, nagy, családi ebédhez készült, ezt már csak a hozzávalók ára is eléggé kizárja, ugyanakkor arra pont jó, hogy a hirtelen fellépő sütivágyunkat csillapítsuk vele. Gyors és könnyű, elrontani nem lehet, érdemes kipróbálni.
Paleo citromos keksz
Hozzávalók 1 adaghoz
- 100 gramm kókuszlisz
- 100 gramm mandulaliszt
- 150 gramm xillit
- 145 gramm mandulavaj
- 1 evőkanál méz
- 1 darab reszelt citromhéj
- 1 darab citromlé
Elkészítés:
Robotgéppel állítsuk össze homogén masszává.
Formázzunk belőle golyókat, majd egy kanállal enyhén nyomjunk rá.
170 fokon, 7-8 percig süssük.
Fotó: Shutterstock