Kívül roppanós, belül puha hagymás rudacska szezámmaggal és mákkal szórva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindig akkor fogy el otthon a ropogtatnivaló - legyen az sós vagy édes -, amikor a legnagyobb szükség volna rá.
Általában a legegyszerűbb a legjobb, ha valami rágcsálnivalóra vágyunk és nem a bolti ropit szeretnénk enni. Ráadásul ha vendégségbe megyünk és az asztalon van sós rúd, biztos, hogy az fog a legjobban fogyni.
Ezeket a kis kenyérrudacskákat nagyon egyszerű elkészíteni, egyedül a kelesztés miatt tart kicsit tovább. Megéri a várakozás, mert sokkal ízletesebb lesz a végeredmény, mintha készen vennénk. Ebben a receptben a tésztához dinsztelt hagymát is kevertünk, amitől nem csak puhább lesz a szerkezete, de az ízét is pikánsabbá varázsolja. A puhaságot érdemes vaj és zsír keverésével tovább fokozni.
Hagymás rudacska
Hozzávalók 32 darabhoz
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál repceolaj
- 1 zacskó élesztő (instant)
- 1.5 deciliter forró víz
- 1.5 deciliter forró tej
- 55 gramm vaj vagy zsír
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1.5 teáskanál só
- 500 gramm liszt
- 2 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál mák (egész)
Elkészítés:
Egy kisebb serpenyőben fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd hagyjuk kihűlni. Morzsoljuk bele az élesztőt a meleg vízbe. Adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat, egy tojást, a cukrot, a sót és egy bögre lisztet. Kézi mixerrel keverjük össze. Keverjük hozzá a hagymát, és még annyi lisztet, hogy puha tésztát kapjunk.
Egy deszkát lisztezzünk meg, és addig gyúrjuk rajta a tésztát, amíg ruganyos nem lesz. Tegyük egy kizsírozott tálba, takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kel.
Picit ütögessük meg, majd tegyük egy meglisztezett deszkára és vágjuk 32 egyenlő részre. Gyúrjunk belőlük egyenként 10 centi hosszúságú rudacskákat. Tegyük őket egy sütőpappírral letakart tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet. A tepsin hagyjuk még negyed órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A másik tojást a hideg vízzel verjük fel, és kenjük meg vele a rudacskákat. Szórjuk meg őket szezámmaggal és mákkal, és kb. 20 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Fotó: Getty Images