A legegyszerűbb házi gombaleves csiperkéből is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gomba sok szempontból csodálatos, de az benne a legjobb, ahogy egymaga megízesít egy egész lábos levest, és nem is akárhogyan.
A gyerektábor nagyobb része fújol, a kisebbik pedig óriási ovációban tör ki, ha anyukám gombalevest tesz az asztalra. Középút nincs: vagy imádják, vagy annyira utálják, hogy még a látványtól is kibuknak.
Ezt a hozzáállást teljesen megértem, nekem is fel kellett nőnöm ehhez a szokatlan állagú, elképesztően markáns ízű, se nem zöldség, se nem hús jelenséghez. Pláne ebben a levesben, ami szintén a nagypapától örökölt képlet alapján készül, mert ez a leves még ráadásul csíp is. De nem ez benne a legcsodálatosabb, hanem az, ahogy a gomba íze az egyszerű, vízzel készült levest elképesztően intenzíven átjárja. Semmilyen más növényi alapanyag nem képes ilyen erővel hatni.
Gombaleves nokedlivel
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 500 gramm csiperke gomba
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 csokor zellerzöld
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 darab zöld paprika
- 1 darab paradicsom
- 0.25 teáskanál fehér bors
A nokedlihez
- 1 darab tojás
- 50 gramm liszt körülbelül
A tálaláshoz
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
A zöldségeket felszeleteljük, a gombát megmossuk, felszeleteljük. Az olajon kb. 10 percig pároljuk a zöldségeket, majd megszórjuk őket paprikával, és hozzáadjuk a gombát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg minden meg nem puhul, majd a tojásból és a lisztből tésztát keverünk, és a levesbe szaggatjuk. A végén aprított friss zellerzöldet és petrezselymet teszünk bele. Tejföllel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors