Hagyományos kókuszkocka omlós, mézes tésztával: vastag csokimáz borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mutatós és isteni finom ez a klasszikus sütemény, ünnepi asztalon is megállja a helyét, de a vasárnapi ebédet is megkoronázza majd.
Bár néha megéri változtatni a megszokott recepten, ízeken, van, amiből a hagyományos a legjobb, ilyen a kókuszkocka is. Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. Az alábbiakban is a klasszikus receptet olvashatod, ezzel garantált a siker.
A látszat néha csal, amilyen mutatós, annyira egyszerű elkészíteni: sima keverem-kavarom tészta az alapja, ezt 10 perc összeállítani, majd ha megsült, csak csokimázba és kókuszba kell forgatni. Maga a máz is 5 perces munka, vajat, kakaót, tejet és cukrot kell összemelegíteni hozzá. Ha ezzel is megvagy, jöhet a hempergetés, és tálalhatod is a hófehérbe öltözött süteményt.
Kókuszkocka
Hozzávalók 20 darabhoz
Tészta:
- 5 dekagramm vaj
- 150 gramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 4 ek méz
- 300 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 deciliter tej
Máz:
- 20 dekagramm vaj
- 10 dekagramm porcukor
- 3 ek kakaópor
- 1 deciliter tej
- 20 dekagramm kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd adjuk hozzá a tojást és a mézet is. Szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót, végül öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre a masszát.
Egy kb. 20x30 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Toljuk a sütőbe, 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Amíg hűl a süti, készítsük el a mázat.
A vajat olvasszuk meg, majd keverjük bele a porcukrot, a kakaót és a tejet. Tegyük a tűzhelyre, alacsony lángon melegítsük össze, míg egynemű, csomómentes nem lesz a máz. Várjunk, míg hűl picit.
A kihűlt tésztát vágjuk tetszőleges kockákra, majd mártsuk bele a csokimázba.
Egy tányérra szórjunk kókuszreszeléket, majd egy villa segítségével hempergessük meg benne a mázzal borított kockákat.
Várjuk meg, míg megköt rajta a máz, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors