
Selymes tökfőzelék a nagymama receptje alapján - Zsenge tökből a legjobb

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A tökfőzelék az egyik legjobb étel, amit el tudok képzelni a nyári melegben, hidegen is isteni.
A tökfőzelék csodás étel. Régebben kizárólag forrón szerettem, de már megtanultam hidegen is élvezni. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy sok legyen a tányérunkon.
A tökfőzeléket is lehet szuper egészségesen készíteni, de én ezúttal maradtam a hagyományos, nagymamafélénél. Na jó, egy kicsit azért változtattam rajta, de csak annyit, hogy liszt helyett keményítőt tettem bele. Ha még egy kicsit diétásabbra vágyunk, akkor tejföl helyett joghurtot keverjünk bele, így egy kicsit savanykásabb ízt kapunk, ami kifejezetten jóleshet a melegben.
Most lássuk a hagyományos verziót. Érdemes frissen gyalult tököt venni, sok időt spórolunk meg vele, de természetesen otthon is gyalulhatunk, csak akkor előtte hámozzuk meg és kaparjuk ki a magjait.
Hagyományos tökfőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm tök (frissen gyalult)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter tejföl
- 0.5 evőkanál étkezési keményíítő
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 csomag kapor
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát is vágjuk össze. Egy kevés olajon fonnyasszuk és pirítsuk üvegesre a hagymát, majd tegyük rá a fokhagymát is. Következhet a tök. A tökkel együtt forgassuk át a hagymát a lábasban, majd várjuk meg, míg elkezd összeesni.
Készítsük el a habarást. A tejfölben keverjük el csomómentesen a keményítőt, a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük a tökhöz. Várjuk meg, amíg rottyan egyet, akkor vegyük le a tűzről. Egy kis citromlével savanyíthatjuk.
Tálalás előtt díszítsük összevágott kaporral.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors