Selymes tökfőzelék a nagymama receptje alapján - Zsenge tökből a legjobb
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Mesésen puha madeleine: a mentes változatot gyerekjáték elkészíteni
Gazdag shakshuka fehérbabbal: ez biztosan ellát fehérjével
Puha banános-csokis keksz: az érett gyümölcs legjobb felhasználása
Tepsis csirkecomb vele sült fügével: kívül ropogós, belül omlós
10 szuper maradékmentő recept: a száraz kenyér és tészta sem megy kárba
A tökfőzelék az egyik legjobb étel, amit el tudok képzelni a nyári melegben, hidegen is isteni.
A tökfőzelék csodás étel. Régebben kizárólag forrón szerettem, de már megtanultam hidegen is élvezni. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy sok legyen a tányérunkon.
A tökfőzeléket is lehet szuper egészségesen készíteni, de én ezúttal maradtam a hagyományos, nagymamafélénél. Na jó, egy kicsit azért változtattam rajta, de csak annyit, hogy liszt helyett keményítőt tettem bele. Ha még egy kicsit diétásabbra vágyunk, akkor tejföl helyett joghurtot keverjünk bele, így egy kicsit savanykásabb ízt kapunk, ami kifejezetten jóleshet a melegben.
Most lássuk a hagyományos verziót. Érdemes frissen gyalult tököt venni, sok időt spórolunk meg vele, de természetesen otthon is gyalulhatunk, csak akkor előtte hámozzuk meg és kaparjuk ki a magjait.
Hagyományos tökfőzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm tök (frissen gyalult)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter tejföl
- 0.5 evőkanál étkezési keményíítő
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 csomag kapor
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát is vágjuk össze. Egy kevés olajon fonnyasszuk és pirítsuk üvegesre a hagymát, majd tegyük rá a fokhagymát is. Következhet a tök. A tökkel együtt forgassuk át a hagymát a lábasban, majd várjuk meg, míg elkezd összeesni.
Készítsük el a habarást. A tejfölben keverjük el csomómentesen a keményítőt, a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük a tökhöz. Várjuk meg, amíg rottyan egyet, akkor vegyük le a tűzről. Egy kis citromlével savanyíthatjuk.
Tálalás előtt díszítsük összevágott kaporral.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!