
Így készül a mamaféle házi hájas tészta – A sokoldalúan felhasználható tészta jól bírja a fagyasztást

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Napjainkban nem annyira divatos hájas tésztát készíteni, talán még vidéken megvan a hagyománya, főleg disznóvágáskor serénykednek az ügyes kezűek.
Sokan fintorognak a hájas tészta hallatán, főleg a fiatalabbak, hisz nem túl hívogató a tudat, hogy a tésztába bizony sertésháj kerül, méghozzá jó nagy adagban. Ettől lesz a tészta különleges, omlós, ízében is a régi időket idézi meg.
A tészta elkészítése kicsit időigényes, háromszor fogjuk nyújtani és hajtogatni. Nagy előnye, hogy remekül viseli a hibernálást, így bátran tehetjük fagyasztóba, majd kiolvasztva már dolgozhatunk is vele. Készíthetünk belőle édes töltelékkel dúsított táskákat vagy sós falatokat.
Hájas tészta

Hozzávalók 1 adaghoz
Alaptészta:
- 70 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 600 milliliter víz (langyos)
- 3 darab tojássárgája
Hájas rész:
- 500 gramm sertésháj
- 3 evőkanál ételecet (10%)
- 300 gramm liszt
Elkészítés:
Hájas rész:
A hájat ledaráljuk és összedolgozzuk az ecettel, majd a lisztet is hozzáadagoljuk. Tésztát gyúrunk belőle, majd félretesszük.
Alaptészta:
Az alaptésztához összedolgozzuk a lisztet, sót, tojássárgáját és a vizet - lágy, hólyagos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát lisztezett felületen fél centisre nyújtjuk.
A hájas tésztát is kinyújtjuk fél centi vastagságúra, majd a másik tésztára fektetjük és összehajtjuk, 15 percig pihentetjük, majd még kétszer megismételjük a nyújtás-hajtogatást, 15 perces pihenőt tartva a nyújtások között. Az elkészült tésztát tehetjük fagyasztóba, édesen és sósan készítve is finom lesz.
Fotó: Getty Images