Hamis carbonara krémes tejszínnel és pirult baconnel: 20 percen belül kész
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyors, laktató és isteni a tejszínes tészta, amely a bacon zsírjáról lesz különlegesen finom.
Bár az eredeti carbonara tojással és tokaszalonnával készül, nem ördögtől való a tejszínes-baconös tészta sem, igaz, az olasz recepthez semmi köze, viszont isteni finom. Sokáig én is abban a hitben éltem, hogy a carbonara tejszínnel készül, hiszen még ma is sok étterem - főként pizzázó - kínálja így, azonban egy olaszországi nyaralás felnyitotta a szememet.
A hagyományos, tojásos carbonara mennyei étel, semmihez sem fogható, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne létjogosultsága a tejszínes-baconös tésztának. A hagymás-szalonnás alap selymes tejszínnel és parmezánnal összefőzve mennyei, ráadásul 20 perc alatt kész, tökéletes gyors vacsora egy hosszú, fárasztó nap után.
A friss petrezselyem nagyon jól passzol a töményebb szószhoz, nem érdemes lehagyni róla.
Hamis carbonara
Hozzávalók 4 személyre
- 170 gramm bacon
- 1 fej fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 375 milliliter tejszín
- 2 evőkanál parmezán
- ízlés szerint só, bors
- opcionális petrezselyem
- 500 gramm spagetti
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit reszeljük le.
A bacont kockázzuk össze.
A tésztát főzzük al dente-re a csomagoláson írtak szerint.
Amíg készül a tészta, melegítsünk fel egy serpenyőt, majd dobjuk bele a bacont. Addig pirítsuk, míg ki nem sül a zsírja és ropogós nem lesz. Tegyük félre egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékból 1 evőkanálnyit hagyjunk a serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma. Fél percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejszínnel. Lassú lángon melegítsük, éppen csak gyöngyözzön, de ne forrjon.
5 perc után adjuk hozzá a parmezánt, majd még pár percig melegítsük, míg kicsit sűrűsödik a szósz. Ha szükséges, a tészta főzővizével hígíthatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele a bacont is.
A kifőtt tésztával összeforgatva, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images