Mennyei gyors vacsorák – 11 villámrecept, ami 30 perc alatt az asztalra kerül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Az otthon készült fogásnak nincsen párja, még a legfárasztóbb nap után is jólesik meleg vacsorával zárni a napot. Persze, aki főzni szokott, tisztában van vele, nem 2 perc meleg étellel megajándékozni magunkat és környezetünket.
Az előkészítés, főzés ideje és a sok mosogatnivaló, ami a művelet közben felhalmozódik, már nem teszi olyan vonzóvá a vacsorakészítést. Ilyenkor mindig eszembe jut Paulo Coelho egyik idézete: „ Miközben mosogatsz, imádkozz! Adj hálát a mosogatnivaló tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről.”
A fáradtságom ilyenkor tovaszáll, de igyekszem minél leleményesebben letudni a vacsora készítését, gyors receptek kerülnek terítékre, amik mindig sikert aratnak az étkezőasztalnál. Alább 30 perces fogásoké a főszerep, amiket érdemes elkészíteni a rohanós napokon.
Tésztás vacsorák
A kiadós tésztás vacsorák között rengeteg izgalmas variáció vár ránk, akár néhány alapanyagból egyszerű, mégis nagyszerű ételt tehetünk a tányérra. Ebben a tejszínes-fokhagymás változatban a tészta izgalmas technikával készül, fokhagymás alaplében fől, így rendkívüli ízvilága lesz, a tejszíntől és a parmezántól pedig krémes lesz a textúrája.
A fokhagymás tésztás variációk közül érdemes lehet még ezt a receptet is elkészíteni: serpenyőben piruló fokhagyma egyszerűen sóval, borssal ízesítve, az ízek mégis intenzíven fognak tombolni a szánkban.
A tésztáknál maradva, az olasz konyha minimalista fogásai közül az egyik legszuperebb választás lehet a brokkolis tészta, melynek nem csak az íze lesz fantasztikus, egészséges fogás is, főleg akkor, ha al dentére főzzük a brokkolit.
Az olaszok másik nagy kedvence a Nápolyi spagetti, a paradicsomos szószt érdemes pizzatésztán is kipróbálni, lehet édesebb vagy pikánsabb a fűszerezése. Amikor pedig kicsit szaftosabb, tartalmasabb tésztás menüre fáj a fogunk, remek választás ez az egylábasos sajtos tészta, melyben darált hús dominál, a különleges ízről pedig kevés Worcestershire-szósz gondoskodik.
Köretek, saláták, rizottó és kencék
A kelbimbót sokoldalúan használhatjuk fel, baconnel párosítva tartalmas köret lehet belőle, amit magában is jólesik fogyasztani.
A szerény répasaláta elkészítésére szinte nem is lesz gondunk, a lényeg, hogy tálalás előtt tegyük hűtőbe 1 órácskára, hogy az ízek összeérjenek, mellé egy kis pirítóst kínáljunk, és rögtön tele a hasunk.
Az egyik legnépszerűbb saláta a Cézár, amit csirkehús helyett tojással is elkészíthetünk, minden marad a megszokott módon, csak a húst cseréljük le főtt tojásra, ami remekül illik a ropogós salátalevélhez és a szószhoz.
Ha már tojás, a főtt tojásból tojássalátát is készíthetünk, amit szendvicsbe is tölthetünk, ha elég krémes, de rengeteg módon tudjuk izgalmassá tenni.
Sokan a céklát csak savanyítva fogyasztják, pedig rengeteg izgalmas étel készíthető a pompás zöldségből, például rizottó, amiben kecskesajt is szerepet kap. Érdemes a hűtőnkben bátor fűszerezésű, lágy avokádókrémet is tartani, amit egy szelet pirítósra kenve bármikor gyorsan el tudunk falatozni.
Fotók: Getty Images/Sági Zsófia/Sóbors