Így készíthetsz igazi nápolyi pizzát otthon: nem mindegy a liszt fajtája sem
A nápolyi sokak szerint a legfinomabb pizza. Otthon is elkészítheted, ha néhány alapszabályt figyelembe veszel.
Valójában egy „luxus melegszendvicsről” van szó, az alapja bagett, amelyre zöldfűszeres paradicsomszósz és tetszőlegesen választott feltét kerül. Mégsem csak ennyi ez a recept, igyekeztünk minél magasabb szintre emelni úgy, hogy egy pizzánál gyorsabb és egyszerűbb legyen, de egy melegszendvicsnél picivel több.
Hogy igazán finom legyen, a bagetett érdemes házi fűszervajjal elősütni, így egyrészt ropogósabb lesz a kenyérféle, másrészt pluszízt kap. Egy másik trükk, hogy a paradicsomszósz nem közvetlenül a bagettre kerül, hanem az olvadt sajt tetejére, így nem áztatja el a tésztát, nem lesz szottyos a végeredmény. Egy harmadik tipp pedig – ezt nem kötelező alkalmazni –, hogyha a szalámit a mikróba tolod 1 percre, mielőtt a bagettre halmozod, ropogósabb lesz a végén.
Feltétnek egyébként bármit használhatsz, legyen az többféle sajt, sonka, szalonna, különféle zöldségek, szeletelt gomba, hagyma, de paprika is mehet rá.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Készítsük el a fűszervajat: a vajat tegyük mikrózható tálba, majd puhítsuk meg, nem kell teljesen megolvasztani. Keverjük bele a fűszereket.
A bagettet vágjuk keresztben, majd hosszában félbe, hogy 4 darabot kapjunk. Tegyük őket a tepsire. Kenjük meg őket vajjal, majd toljuk a sütőbe 6 percre.
Húzzuk ki őket a sütőből, majd mehet rájuk egy kevés mozzarella, utána toljuk vissza 5 percre őket, míg a sajt megolvad. Erre a lépésre azért van szükség, mert így nem fog átázni a tészta a szósztól.
Ha ezzel megvagyunk, mehet a sajt tetejére a pizzaszósz, a szalámi, a maradék reszelt mozzarella és parmezán. Toljuk vissza a sütőbe 8-10 percre, míg a sajt megpirul a tetején.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu