Ropogós bagett házilag, ahogy bárki el tudja készíteni

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bagett a sercliimádók álma, azok kedvence, akik a kenyeret a héjáért szeretik, akik annyira imádják a ropogós részeket, hogy még azt sem bánják, ha kicsit feldörzsöli a szájpadlásukat, még a szenvedést és a sérüléseket is megéri számukra. 

Én pont így vagyok ezzel, és nemcsak ezért, hanem mert a bagettnek a csodás ropogáson kívül még egy csomó jó tulajdonsága van.

A bagett előnyei

Az egyben sült kenyérrel szemben hamarabb megsül, és praktikus oldala, hogy jobban, hosszabban tárolható és fagyasztható ebben a formában a kenyér, mintha egész cipóban sütnénk.

A kelesztés itt is úgy működik, mint a pizzánál: minél több időnk van, annál kevesebb élesztőt teszünk bele. A lenti leírás 4 órás, ezt lehet rövidíteni vagy növelni is aszerint, mennyivel hamarabb jött ránk a süthetnék. Ha 8 órásra növeljük az időt, felezzük az élesztő mennyiségét, ha két órásra rövidítjük, akkor pedig duplázzuk.

Julia Child módszere

Francia konyhai kérdésekben szeretek Julia Childhoz fordulni, mindig van egy-két megdöbbentő ötlete, módszere vagy javaslata, így van ez a bagettel is. A bagett tésztája önmagában nem rejt különösebb meglepetéseket - liszt, élesztő, só, víz.

Annál nagyobb poén a módszer, amivel a kenyeret formázza. Egészen pontosan az történik, hogy megfogja a tésztadarabot, és sokszor, teljes erőből, óriási lendülettel az asztalhoz csapja. Aki nekem nem hisz, nézze meg a saját szemével.

Valójában persze nem feszültséglevezetésről van szó, hanem a gluténszálak kialakulásának segítéséről csakúgy, mint a dagasztás vagy a korábban általunk is bemutatott hajtogatás módszerénél

Bagett

baguette - 1

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 250 gramm finomliszt
  • 250 gramm rétesliszt
  • 3.5 deciliter langyos víz
  • 1 teáskanál élesztő
  • 2 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt egy nagy tálban elkeverjük a langyos vízben, majd hozzászórjuk a lisztet és a sót, összekeverjük.

Amikor összeállt a tészta, deszkára tesszük, és kezdődhet a csapkodás. Nagy erővel a deszkához vágjuk, felkaparjuk, majd újra hozzávágjuk, és így tovább. Csapkodás közben nem csak a kedvünk lesz jobb, de a tészta állaga is formálódik, alakul, egyre kevésbé lesz ragacsos.

A tésztát ekkor három egyenlő részre osztjuk, letakarjuk, és hagyjuk pihenni körülbelül két órát.

Ekkor hosszúkás formára sodorjuk őket, és vagy bagettsütőformára fektetjük, vagy ennek hiányában egy sütőpapíros sütőlapra, közéjük pedig hosszúkásra sodort konyharuhákat teszünk támasztéknak. Letakarjuk, és további két órát hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük olyan forróra, amilyenre csak az lehetséges. Egy tűzálló tálban vizet teszünk a sütő aljába, majd ha már tényleg forró, bevagdossuk a bagett tetejét, és a sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg aranyszínű nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon