![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós bagett házilag, ahogy bárki el tudja készíteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bagett a sercliimádók álma, azok kedvence, akik a kenyeret a héjáért szeretik, akik annyira imádják a ropogós részeket, hogy még azt sem bánják, ha kicsit feldörzsöli a szájpadlásukat, még a szenvedést és a sérüléseket is megéri számukra.
Én pont így vagyok ezzel, és nemcsak ezért, hanem mert a bagettnek a csodás ropogáson kívül még egy csomó jó tulajdonsága van.
A bagett előnyei
Az egyben sült kenyérrel szemben hamarabb megsül, és praktikus oldala, hogy jobban, hosszabban tárolható és fagyasztható ebben a formában a kenyér, mintha egész cipóban sütnénk.
A kelesztés itt is úgy működik, mint a pizzánál: minél több időnk van, annál kevesebb élesztőt teszünk bele. A lenti leírás 4 órás, ezt lehet rövidíteni vagy növelni is aszerint, mennyivel hamarabb jött ránk a süthetnék. Ha 8 órásra növeljük az időt, felezzük az élesztő mennyiségét, ha két órásra rövidítjük, akkor pedig duplázzuk.
Julia Child módszere
Francia konyhai kérdésekben szeretek Julia Childhoz fordulni, mindig van egy-két megdöbbentő ötlete, módszere vagy javaslata, így van ez a bagettel is. A bagett tésztája önmagában nem rejt különösebb meglepetéseket - liszt, élesztő, só, víz.
Annál nagyobb poén a módszer, amivel a kenyeret formázza. Egészen pontosan az történik, hogy megfogja a tésztadarabot, és sokszor, teljes erőből, óriási lendülettel az asztalhoz csapja. Aki nekem nem hisz, nézze meg a saját szemével.
Valójában persze nem feszültséglevezetésről van szó, hanem a gluténszálak kialakulásának segítéséről csakúgy, mint a dagasztás vagy a korábban általunk is bemutatott hajtogatás módszerénél.
Bagett
![baguette - 1](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290982/29098215_39fd7b037553ce717b54f2ddd3e47fcc_wm.jpg)
Hozzávalók 3 adaghoz
- 250 gramm finomliszt
- 250 gramm rétesliszt
- 3.5 deciliter langyos víz
- 1 teáskanál élesztő
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Amikor összeállt a tészta, deszkára tesszük, és kezdődhet a csapkodás. Nagy erővel a deszkához vágjuk, felkaparjuk, majd újra hozzávágjuk, és így tovább. Csapkodás közben nem csak a kedvünk lesz jobb, de a tészta állaga is formálódik, alakul, egyre kevésbé lesz ragacsos.
A tésztát ekkor három egyenlő részre osztjuk, letakarjuk, és hagyjuk pihenni körülbelül két órát.
Ekkor hosszúkás formára sodorjuk őket, és vagy bagettsütőformára fektetjük, vagy ennek hiányában egy sütőpapíros sütőlapra, közéjük pedig hosszúkásra sodort konyharuhákat teszünk támasztéknak. Letakarjuk, és további két órát hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük olyan forróra, amilyenre csak az lehetséges. Egy tűzálló tálban vizet teszünk a sütő aljába, majd ha már tényleg forró, bevagdossuk a bagett tetejét, és a sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg aranyszínű nem lesz.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!