Így készül a legfinomabb bazsalikomos paradicsomszósz – Akár télire is eltehetjük

paradicsomszósz
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az édes, érett paradicsomból készült ételeknek nincs párjuk, minden sokkal finomabb lesz, ha konzerv helyett frisset használunk hozzá.

A paradicsomszósz olyan alaprecept, amelyre mindenkinek szüksége lehet a konyhában: egy sima spagettitésztát is a köbre emelhetünk vele, de pizzafeltétként is tökéletesen funkcionál. Az alább olvasható mennyiség kb. 4 adag tésztára vagy 2 nagy pizzára elegendő.

A paradicsomot attól függően vágjuk össze vagy pürésítsuk le, hogy darabosra vagy krémesre szeretnénk a szószt, tésztára előbbit, pizzára utóbbit ajánlom. Ha esetleg nincsen/nem kapunk friss bazsalikomot, 3:1 arányban használjuk a szárítottat, tehát az alábbi recept esetében 1,5 evőkanál szárítottra lesz szükség. 

Az így készült paradicsomszószt - ha nagyobb mennyiséget készítünk - tartósíthatjuk is, töltsük fertőtlenített befőttesüvegekbe, majd dunsztolással tegyük el.

Bazsalikomos paradicsomszósz

paradicsomszósz2

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 12 darab paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál friss bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • opcionális cukor
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, majd aprítsuk össze. Aprítógéppel egészen pürésre darálhatjuk attól függően, hogy darabosabb vagy krémesebb szószt szeretnénk.

Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsomot, sót, borsot, összeaprított bazsalikomot, ha szeretnénk, 1 evőkanál cukrot. Folyamatosan kevergetve forrásig melegítsük.

Vegyük a legalacsonyabbra a lángot, majd 2-3 óráig főzzük a szószt, néha keverjünk rajta egyet. Az első órában fedő nélkül, a másodikban fedővel főjön. 

A kész szószt tésztával is kínálhatjuk, de pizzán is felhasználhatjuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük